Μαθητικές παρε(..γε)λάσεις

Πέρασε και η 25η Μαρτίου και μετά την διάλυση που προήλθε στα πάντα λόγω του τετραημέρου επιστρέψαμε σε κανονικούς (μέχρι την επόμενη φορά) ρυθμούς. Κάθε χρονιά τα σχολεία παίρουν μέρος στις παρελάσεις κάθε δήμου. Έτσι και εφέτος.

Είμαι από τους "τυχερούς" (αν μπορεί να το πεί κάποιος) που το σπίτι τους είναι ακριβώς μπροστά από τον δρόμο που γίνεται μια παρέλαση. Έτσι λοιπόν μπορώ από το μπαλκόνι μου και με καφεδάκι (και φαγητό, και χυμό κλπ) να παρακολουθήσω το γεγονός. Ακόμη και αν δεν το ήθελα ξύπνησα νωρίς-νωρίς και βγήκα στο μπαλκόνι μου. Βλέπετε, ο δήμος (και καλά κάνει) έχει γεμίσει τους δρόμους με ηχεία που παίζουν μουσική.

Πολλά έχουν λεχθεί και γραφτεί για τις μαθητικές παρελάσεις στη χώρα μας. Άλλοι λένε οτι οι φούστες στις είναι κοντές, άλλοι οτι τα παιδιά δεν περπατούν με "καμάρι", σαν να μην αναγνωρίζουν τους κόπους, τον μόχθο και τον πόνο αυτών που πάλεψαν για να είμαστε όλοι εμείς ελεύθεροι πολίτες της χώρας μας. Η προσωπική μου εμπειρία από την χθεσινή παρέλαση ήταν ένα μείγμα όλων αυτών.

Σχεδόν το 90% των σχολείων ήταν "διαλυμένα", χωρίς γραμμές και συντονισμό και τα χέρια με το ζόρυ σηκώνονταν. Τα πιο πολλά παιδιά (κυρίως τα αγόρια) καμπούριαζαν και πολλά από αυτά φορούσαν γυαλία ηλίου (!!!;;;). Επίσης είδα κάθε δυνατό χτένισμα, trendy, emo, afro και πολλά άλλα που αγνοώ. Τέλος, όλοι μιλούσαν μεταξύ τους, ακόμη και στις πρώτες σειρές (στην βιτρίνα!) και μερικοί φώναζαν (ας μην αναφέρω τις κυριάρχες λέξεις...).

Προσωπικά ένοιωσα άβολα με αυτό το θέαμα. Άλλωστε οι παρελάσεις γίνονται πλέον για να "καμαρώσουν" οι γονείς τα παιδιά τους. Αλλά μάλλον καλύτερα να μην γίνεται έτσι! Ας τους δώσουν μια εκπομπή, να βγούν και στην tv. Δεν γνωρίζω ποιος μπορεί να έχει ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Ίσως τα σχολεία και οι δάσκαλοι, ίσως οι γονείς, ίσως και η ίδια η κοινωνία μας. Κρίμα...

* Φυσικά μέσα σε όλα υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις που αδικούνται στη συνολική εικόνα που παρουσιάζεται.

Γενική εικόνα της παρέλασης

Γυαλιά...για τον ήλιο