Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Το Θέατρον

Το διήμερο 20-21 Μαρτίου 2008 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του νέου θεάτρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Συνέπεσαν μάλιστα με τα 14 χρόνια ζωής του Ιδρύματος. Ήμουν εκεί και απόλαυσα τTo "Θέατρον"ο νέο αυτό και πολλά υποσχόμενο "Θέατρον". Την πρώτη ημέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας ήταν αυτός που εγκαινίασε τον χώρο μαζί με πλήθος προσωπικοτήτων που ήταν καλεσμένοι. Την δεύτερη ημέρα (εκεί ήμουν κι εγώ!) τα πρόσωπα ήταν και πάλι πολλά. 

Στην έναρξη των εγκαινίων υπήρχε η ομιλία του προέδρου κυρίου Λάζαρου Εφραίμογλου και του διευθυντή κυρίου Δημήτρη Εφραίμογλου. Στην μικρή παράσταση που ακολούθησε μπορέσαμε να πάρουμε μια γεύση από τις δυνατότητες του νέου αυτού θεατρικού χώρου. 3D παρουσίαση με ειδικό πλέγμα μπροστά από τους ηθοποιούς, δυνατότητα προβολής στον πίσω τοίχο και στο πάτωμα και τέλεια ακουστική, δημιουργούσαν ένα πλήρες υπερθέαμα υψηλού επιπέδου. Στο τέλος υπήρχε η μεγάλη έκπληξη (και ικανοποίηση) Της βραδιάς. Η Χάρις Αλεξίου ήταν εκεί! Μας έδωσε τη χαρά να την απολαύσουμε σε 4 τραγούδια και μέσα σε επιδοκιμασίες έπεσε η αυλαία.

Εντύπωση προκάλεσε σε όλους η αρχιτεκτονική, η ποιότητα του κτιρίου και ο καταπληκτικός χώρος του θεάτρου, που σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 967 επισκέπτες ως "θέατρο", 650 ως "κυκλικό θέατρο", 650 με διάταξη "επιμήκους σκηνής" και 1346 ως "συνεδριακό κέντρο". Όλα αυτά πλαισιομένα με πολλούς βοηθητικούς χώρους, αίθουσα τύπου, καμαρίνια και ό,τι άλλο απαραίτητο.

Σίγουρα αν έχετε περάσει από την οδό Πειραιώς 254 θα σας έχει τραβήξει την προσοχή η πρόσοψη του κτιρίου Ελληνικός Κόσμος, που από πέρισυ τέτοιον καιρό φιλοξενεί και την Θόλο, το ημισφαιρικό "θέατρο" εικονικής πραγματικότητας του πολιτιστικού αυτού κέντρου. Με εντυπωσιακή όψη και "blue elecric" χρώμα σίγουρα θα σας τραβήξει το βλέμα (γι' αυτό μήν τρέχετε εκεί!). Το σίγουρο είναι πως η μικρή αυτή μπροστινή όψη του κτιρίου δεν αποκαλύπτει πολλά (υπόσχεται όμως...). Πίσω από εκεί κρύβονται 60 στρέμματα έκτασης και κυριολεκτικά ένα ολόκληρο εργοτάξιο όπου διαρκώς παράγονται νέα κτίρια και δραστηριότητες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Αξίζει να το επισκεφθείτε!

Η πρόσοψη του κτιρίου του "Ελληνικού Κόσμου"