Evania appendigaster

Μου αρέσει αυτός ο τίτλος. Δεν χορταίνω να τον κοιτάω. Και μάλιστα ξέρω να το λέω. Απ' έξω! Εβάνιααα απέντιγκάστερ! Καλό!

Τι είναι αυτό και γιατί το ξέρω και γιατί ασχολούμαι; Ένα ένα.

Το ξέρω γιατί το βρίσκω συχνά στο σπίτι μου. Ναι, το συναντώ συνεχώς μπροστά μου. Στα ντουλάπια, στο μπαλκόνι, στο σαλόνι, μέχρι και για καφέ στο Θησείο ήμουν πρόσφατα και το είδα. Αν το συναντήσεις, μάλλον δεν θα σου αρέσει η όψη του. Είναι σαν μια μαύρη, απειλητική, σφήκα.

Evania Apentigizer

Σίγουρα δεν θες να το χαϊδέψεις, δεν θες να το γνωρίσεις στους φίλους σου, δεν θες να δεις tv μαζί του. Να, δες το λίγο καλύτερα:

Evania Apentigizer

Έχει ωραία μάτια, μπλε βαθύ, της θάλασσας. Με λίγο γαλαζάκι μέσα-μέσα.

Γιατί όμως γράφω γι' αυτό; Γιατί ασχολούμαι καν; Γιατί πιστεύω στις ευεργετικές του δυνάμεις και συνήθειες! Όλα στη φύση έχουν φίλους και εχθρούς! Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλα έρχονται σε ισορροπία! Η αγαπητή, αξιολάτρευτη κυρία της φωτογραφίας, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις κατσαρίδες! Πολύ σωστά διαβάσατε, για τις αηδιαστικές, άχρηστες, φτερωτές και απαίσιες κατσαρίδες! Πως είναι αυτό δυνατόν; Δείτε:

Τρυπάει τα αυγά τους και το δικό της έμβρυο (σαν άλλο alien), τρώει τα αυγά τους (δεν αφήνει ούτε μπουκιά!) και όταν είναι έτοιμο, βγαίνει και συνεχίζει το έργο του! Φανταστικό!

Ψάχνοντας λίγο ακόμη, μαθαίνεις ότι δεν είναι ο μοναδικός τους κίνδυνος! Υπάρχει και το "Tetrastichus hagenowii" που κάνει το ίδιο θαυμαστό έργο! Αν σας τελειώσουν τα Appentigasters, ψεκάστε με Tetrastichus!

Tetrastichus hagenowii

Τι σκέφτηκα εγώ απευθείας; Το λογικό. Γιατί να μην χρησιμοποιούμε αυτές τις σφήκες, σαν στρατιώτες εναντίων των τόσο ενοχλητικών κατσαρίδων; Και μάλιστα, δεν ασχολούνται καν με ανθρώπους, δεν είναι επιθετικές, δεν προσπαθούν να κάτσουν στο σβέρκο σου, δεν θέλουν να φάνε μέλι από τα χείλη σου, να τις δαγκώσεις καταλάθος και να σε γαζώσουν στα τσιμπήματα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Ewen Cameron, σε άρθρα του αναλύει πως με τη χρήση των δύο αυτών σφηκών, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των κατσαριδών (δεν λέει για την Ελλάδα, εδώ πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα). Γιατί όχι;

Εγώ πάντως, όταν βλέπω αυτές τις δύο σφήκες, τις αφήνω να κυκλοφορούν ατάραχες. Τη δουλειά μου κάνουν!

 

photos from:
http://www.flickr.com/photos/javier_replinger

http://en.wikipedia.org
http://www.entocare.nl