Η “τέχνη” της προσφοράς

Αυτό τον καιρό ενδιαφέρομαι για την αγορά αυτοκινήτου. Το έχω προσπαθήσει και πριν χρόνια, όμως πάντα υπερίσχυε η λογική του συναισθήματος. Έτσι λοιπόν κυκλοφορώ χρόνια τώρα με χρέπια εικοσαετίας, τα οποία όμως κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όταν με πιάνει η επιθυμία να αλλάξω αυτοκίνητο, κόβω βόλτες στις αντιπροσωπείες και ζητώ πληροφορίες, ενώ μπαίνω σε όλα τα αυτοκίνητα που μου τραβούν την προσοχή. Εκεί, οι πρόθυμοι πάντα πωλητές βγάζουν από τα συρτάρια προσφορές και δώρα να με πείσουν να αγοράσω το αυτοκίνητο της εταιρείας τους. Άλλωστε η ταμπέλα "νέο" και "προσφορά" είναι διαχρονική.Σε μια αντιπροσωπεία από αυτές που επισκεύθηκα ακολούθησε μια σειρά από προσφορές και συννενοήσεις για να αγοράσω ένα αυτοκίνητο.

Με το που μπήκα μέσα ήρθε πάνω μου και με ρώτησε τι επιθυμώ. Από την αρχή φαινόταν πολύ αγχωμένος να με κάνει να αγοράσω (ότι νά' ναι με 4 ρόδες). Αφού είδα το αυτοκίνητο, καθήσαμε για την ανάλυση της προσφοράς. Η αρχική τιμή του ήταν πάνω από 19.000€. Όπως με ενημέρωσε όμως (για καλή μου τύχη) υπήρχε μια έκτακτη προσφορά (η ίδια από πέρισυ) για έκπτωση 2000€ μέχρι τέλη Νοεμβρίου! Μετά όπως μου είπε, δεν ξέρει τι θα γινόταν! Επίσης, μιας και ήταν τέλος του έτους, είχαν μείνει μόνο λίγα κομμάτια τα οποία ξεπουλούσαν. Το συγκεκριμένο το έλεγε διαρκώς ασκώντας έμμεση άμεση πίεση σε εμένα για να βιαστώ να προλάβω. Πήρε και τηλέφωνο τον προμηθευτή ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι τα κομμάτια τελειώνουν!

"Γειά σου Μάνο! Ο Γιάννης είμαι! Πήρα τηλέφωνο για να μάθω πόσα αυτοκίνητα έχουν μείνει..! Πόσα; Άααα...σαν να μου λές δηλαδή να βιαστώ, ε; Σύντομα δεν θα έχεις τίποτα; Καταλαβαίνω...μάλιστα. Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό σου απόγευμα!"

Η προσφορά ήταν μοναδική, όπως έλεγε, αλλά για να μπορέσω όμως να την εκμεταλευτώ θα έπρεπε να "τον βοηθήσω" αγοράζοντάς το για να "με βοηθήσει" κι αυτός με δώρα. Με τα πολλά μου υποσχέθηκε προβολείς ομίχλης, συναγερμό και το σήμα του 2009. Του είπα πως έπρεπε να το σκεφτώ.

Πριν περάσουν 2 ημέρες με ξαναπήρε τηλέφωνο. Με ρώτησε αν αποφάσισα και μου υπενθύμισε για πολλοστή φορά πως ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να τον βοηθήσω να με εξυπηρετήσει. Του ζήτησα χρόνο για να σκεφτώ. Φυσικά με ξαναπήρε τηλέφωνο πολύ πιο γρήγορα απο ότι του είπα. Με μεγάλη του χαρά μου ανακοίνωσε πως υπήρχε μια έκτακτη προσφορά για τους πελάτες η οποία έληγε στο τέλος της εβδομάδας και θα έπρεπε να βιαστώ! Επειδή είχα δουλειά του είπα ότι δεν προλαβαίνω, οπότε δεν πειράζει. Μετά τη λήξη της προθεσμίας με ενημέρωσε ξανά πως η προσφορά πήρε παράταση (τί χαρά και πόσο απροσδόκητο!) για ακόμα μια εβδομάδα!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως εγώ είχα απο την αρχή σκοπό να αγοράσω αυτό το αυτοκίνητο, όμως επειδή η "προσφορά" με πέτυχε σε λάθος εποχή ήθελα να δοκιμάσω μέχρι που θα φτάσουν. Διαβάστε παρακάτω.

Κλείσαμε ένα ραντεβού για να μου πουν από κοντά περί της ευκαιρίας κτλ. Εκτός λοιπόν από την έκπτωση αυτή υπήρχε και μια extra παροχή αξίας 2000€ σε δώρα! Πλέον τα δώρα μου είχαν γίνει οι προβολείς, το σήμα του 2009, ο συναγερμός, δερμάτινο σαλόνι και GPS. Ίσως όπως είπε και αισθητήρες παρκαρίσματος (αν τον "βοηθούσα"). Εντυπωσιακό...όμως και πάλι δεν ήμουν έτοιμος να πάρω αυτοκίνητο. Όπως ενημερώθηκα άλλωστε δεν υπήρχε πλέον μαύρο  που ήθελα.

Μετά από 3 ημέρες (άργησε) με ξαναπήρε τηλέφωνο.

Γ: "Γειά σου Κώστα, ο Γιάννης είμαι από τον ......."
Κ: "Γειά σου Γιάννη"
Γ: "Σου τηλεφώνησα για να δω τι θα κάνεις τελικά"
Κ:"Ισχύουν όσα είχα πεί. Αλλά άν μου βρεις ένα μαύρο θα υπάρχουν πολλές πιθανότητες"
Γ: "Άσε με να δώ τι μπορώ να κάνω"

Μετά απο 2 (χωρίς υπερβολή!) λεπτά με πήρε και είχε βρει μαύρο αμάξι. Τόσο δύσκολα και τόσο απροσδόκητα... Συνοψίζοντας λοιπόν όλα αυτά εγώ προβλέπω πως:

  • Η "ειδική προσφορά" θα υπάρχει μέχρι το τέλος του έτους
  • Θα υπάρξουν νέα "κομμάτια" κάθε χρώματος (είναι δυνατόν μέσα σε 1,5 μήνα να μην πουλήσουν τίποτα;)
  • Η έκπτωση των 2000€ θα συνεχίσει να υπάρχει (για πάντα, αφού είναι ήδη υπερτιμημένο)
  • Ειδικές προσφορές με δώρα θα συνεχίσουν να δίνονται αλλά μόνο αν τα ζητάς ή το παίζεις δύσκολος
  • Δεν θα πάρω ποτέ αμάξι

Ελπίζω να μην διαβάσει αυτό το post ο φίλος Γιάννης. Αλλά άν το διαβάσει...Γιαννάκη, αν μου έβαζες φιμέ τζάμια, DVD Player και δώρο τα service και η βενζίνη για 2 έτη θα ψηνόμουν πολύ άσχημα. Μέχρι τότε θα το σκεφτώ λίγο ακόμα...

(ντρίιιιννν....)