Πώς μαθαίνεις υπολογιστή “από την αρχή”;

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο είναι σχεδόν σίγουρο οτι έχεις έστω και τυπικές γνώσεις υπολογιστή. Πώς όμως μπορεί να μάθει κανείς να χειρίζεται έναν υπολογιστή "από την αρχή"; Μην έχοντας ιδέα από αυτά τα "μηχανήματα του διαβόλου"; Σίγουρα είναι πιο δύσκολο από ότι μοιάζει.

Πρόσφατα, βρέθηκα με αυτό τον συλλογισμό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησα να διδάξω την χρήση υπολογιστή σε κάποιον. Το έχω κάνει άλλες 2-3 φορές "σχεδόν" από την αρχή. Όμως, τότε μιλούσα σε άτομα νεαρά που είχαν (κατα κάποιον τρόπο) στο DNA τους έτοιμα τα απαραίτητα συστατικά για να απορροφήσουν την απαραίτητη γνώση! Σκεφτείτε όμως ένα δυσκολότερο σενάριο. Ένας άνθρωπος γύρω στα 50, χωρίς καμιά γνώση ξένων γλωσσών, που δεν έχει ξαναποιάσει πληκτρολόγιο στα χέρια του και δεν έχει πατήσει ούτε μια φορά το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή. Είναι δυνατόν να φτάσει σε ένα ανεκτό (τουλάχιστον) επίπεδο χρήσης υπολογιστή; Η απάντηση είναι "ίσως".

Το βασικότερο όλων είναι το κίνητρο. Για ποιον λόγο δηλαδή χρειάζεται έναν υπολογιστή. Αν δεν υπάρχει λόγος, τότε είναι σχεδόν αδύνατον. Αν έχει μικρό κίνητρο, τότε θα μάθει να χειρίζεται "όσο χρειάζεται" και σχεδόν τυφλά θα επαναλαμβάνει τις κινήσεις που θα διδαχτεί αφού θα κάνει "μια χαρά τη δουλειά του". Αν τον υπολογιστή όμως τον αντιμετωπίζει ως ένα εργαλείο το οποίο του προσφέρει νέους ορίζοντες τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Απορροφάται η γνώση γρήγορα και αποδοτικά. Σύντομα μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο από το οποίο κανείς μπορεί να συνεχίσει να ανακαλύπτει μόνος του νέα πράγματα. Άλλωστε κανείς δεν μας μαθαίνει να χειριζόμαστε τα πάντα. Αποκτούμε τις βάσεις και μέσα από δικές μας απορίες και ενασχόληση μαθαίνουμε (κάνοντας πολλές φορές και λάθη) τα υπόλοιπα. Ποια όμως είναι τα "βασικά" εφόδια που χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να αναπτυχθεί στη συνέχεια; Αυτό είναι το πιο σημαντικό όλων. Και είναι απαραίτητο να έχει κάποιος μερικές πληροφορίες από την αρχή. Ποιές είναι όμως αυτές;

Αρχικά θα πρέπει να μάθει τα βασικά μέρη του υπολογιστή. Ποιά είναι η οθόνη, ποιο το πληκτρολόγιο, ποιό το κουτί, ποια τα περιφερειακά και πως συνδέονται μεταξύ τους. Αυτά στα γρήγορα. Στη συνέχεια πρέπει να μάθει να ανοίγει και να κλείνει τον υπολογιστή. Σε αυτό το σημείο έχει ήδη αποκτήσει κάποια οικειότητα με το "μηχάνημα" καθώς μαθαίνει (τουλάχιστον) να το τιθασεύει. Αφού λοιπόν κάνει τα πρώτα βήματα πρέπει να μάθει τα εξής. Λειτουργία πληκτρολογίου (κεφαλαία, αλλαγή γλώσσας, σύμβολα), περιήγιση στα αρχεία του υπολογιστή, αντιγραφή, αποκοπή και επικόλληση, συγγραφή κειμένων και αποθήκευσή τους και τέλος εκτύπωση. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Τα υπόλοιπα θα γίνουν μέσω αποριών!

Προσοχή! Ένα πολύ σημαντικό μέρος της γνώσεως που πρέπει κάποιος να αποκτήσει είναι σχετικά με την ασφάλεια. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον πώς να μπει στο Internet χωρίς να του εξηγήσεις τους κινδύνους που εγκυμονούν και χωρίς να του θωρακίσεις τον υπολογιστή με τα απαραίτητα. Είναι σαν να αφήνεις ένα μικρό παιδί στο δρόμο. Θα κινδυνέψει και πιθανόν να τραυματιστεί. Τότε θα απομακρυνθεί...

Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί οδηγό, αλλα συλλογή (και μόνο) εμπειριών. Είναι απίστευτο το πόσες απορίες μπορεί να έχει στη συνέχεια κάποιος νέος χρήστης υπολογιστή και το πόσο καλό μπορεί να του κάνει η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Είμαστε όλοι σαν μικρά παιδιά μπροστά στις νέες τεχνολογίες. Παθαίνοντας και μαθαίνοντας.

Κομβικό σημείο στην πορεία κάποιου νέου χρήστη υπολογιστή είναι η πρώτη του BSoD (Blue Screen of Death). Μετά από αυτό έχεις άλλον αέρα. Είσαι πλέον περισσότερο "μπαρουτοκαπνισμένος"..! Έτσι για ευθυμήσουμε..

Μου αρέσει να βλέπω νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τη σωστή χρήση υπολογιστή. Όπως επίσης μου αρέσει να βλέπω μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να προσπαθούν να κερδίσουν το "χαμένο έδαφος" (σίγουρα οι σημερινές γενιές έχουν πιο πολλά εφόδια). Μάθετε κι ας είναι κι "απο την αρχή"!

 Και προς θεού...μην πληκτρολογείτε με το ένα χέρι...

Old man using PC

Λοπόν...πατάμε "έναρξη" και μετά "ίντερνετ"...για να δούμε...