Η σχέση μου με τους υπολογιστές

Ο πρώτος μου προσωπικός υπολογιστής (Personal Computer ή PC) ήταν ένας Atari 520 STE (κόστος μεταχειρισμένου 110.000 δρχ - τις θυμάστε τις δραχμούλες..;) . Τότε οι υπολογιστές ήταν ακόμη ακριβοί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και ακόμη δεν είχε επικτρατήσει κάποια εταιρεία, πρότυπο ή λογική στον μαγικό αυτό κόσμο. Υπήρχαν Amiga, Atari, Amstrad, IBM & συμβατοί και άλλοι ακόμη τύποι. Καθένας είχε τους θαυμαστές και τους επικριτές του.

Το ότι ο Atari ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής δεν ήταν προσωπική μου επιλογή. Τότε, το 1989 ήμουν μόλις 9 χρονών και ήθελα διακαώς να αποκτήσω "κομπιούτερ", χωρίς να γνωρίζω ούτε τις δυνατότητες ούτε τα είδη αυτών. Το αγόρασα μεταχειρισμένο, αλλά σε καλή κατάσταση και με πληθώρα προγραμμάτων και παιχνιδιών. Η πρώτη μου επαφή ήταν προφανώς σχετική με παιχνίδια, αλλά σύντομα άρχισα να ψάχνω για νέες δυνατότητες και χρήσεις του. Δυστυχώς, σύντομα ο Atari έφυγε από την επικαιρότητα λόγω του έντονου ανταγωνισμού (και των 6 Mhz του επεξεργαστή του) και μετά από 6 χρόνια αναγκάστηκα να τον παροπλίσω.

Τότε ήταν η πρώτη μου επαφή με τα windows και τους υπολογιστές. Ο ξάδερφός μου ο Τάκης απέκτησε έναν Pentium I με windows 95. Αυτό ήταν...

Άρχισα να διαβάζω περιοδικά σχετικά με υπολογιστές (User, Pixel, Computer Για Όλους) και να ψάχνω διαρκώς για πληροφορίες για όλα τα τεχνικά θέματα. Όταν πέρασα στο Πολυτεχνείο (1999-2000) απέκτησα επιτέλους τον πρώτο μου σύγχρονο προσωπικό υπολογιστή! Ήταν ένας Pentium 3, 650 Mhz, με 128 MB RAM, σκληρό δίσκο 13,6 GB, κάρτα γραφικών Nvidia Riva TNT2, οθόνη Sony E220 17" και έναν εκτυπωτή Epson Stylus Color 460.

Πρέπει να έχασα τον ύπνο μου για καιρό. Θυμάμαι να είμαι κλεισμένος ασταμάτητα στο δωμάτιό μου και να ψαχουλεύω κάθε πιθανή ρύθμιση στο λειτουργικό, να εγκαθιστώ προγράμματα που έβρισκα σε CD από τα περιοδικά, να ψάχνω διαρκώς και να ρωτάω. Πιθανών να έγινα και αντικοινωνικός (συγνώμη σε όλους γι' αυτό), αλλά απλώς δεν μπορούσα να το ελέγξω. Από τότε διαρκώς χαλώ σεβαστό ποσό από τα χρήματά μου για να ανανεώνω τον (ή πιο σωστά, τους...) υπολογιστή μου με ότι νέο κυκλοφορεί (όχι τα πιο ακριβά όμως!).

Σήμερα ασχολούμαι και μαθαίνω όλο και περισσότερα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και δυστυχώς χαλώ ακόμη μέρος των χρημάτων μου σε αυτούς. Σιγά σιγά αποκτώ την οριμότητα να αποκτώ ότι χρειάζομαι και όχι ότι με εντυπωσιάζει. Σιγά σιγά όμως!!!

Για να κλείσω το post αυτό, θα ήθελα να προσθέσω πως τελικά έχω καταλήξει σε κάτι μέσω όλης αυτής της ενασχόλησής μου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις με τους υπολογιστές, αλλά τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το να δημιουργείς μέσω αυτών...