Το κέντρο μετά τα επεισόδια

Χθες όλοι μας είδαμε και ζήσαμε το τι έγινε στην Αθήνα. Τα νέα μέτρα ψηφίστηκαν με 199 ψήφους υπέρ και προχωράμε ψάχνοντας τον τρόπο να σταθούμε εκ νέου στα πόδια μας αποδεχόμενοι τη νέα πραγματικότητα. Από την ώρα που ξεκίνησα για να έρθω στο γραφείο μου, είχα το άγχος για το τι θα συναντήσω όταν βγω από το μετρό του Συντάγματος. Τα χθεσινά επεισόδια ήταν εκτεταμένα και αρκετές φορές άκουσα για πλιάτσικο σε μαγαζιά και πετροπόλεμο στα στενά γύρω από την Ερμού, εκεί που είμαστε κι εμείς δηλαδή.

Βγαίνοντας έξω από τη στάση (η μία έξοδος ήταν κλειστή), η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Ίσως βοηθούσε και η υγρασία που ήρθε και "έδεσε" με τα χημικά και την κάπνα που είχε απλωθεί στον χώρο και είχε κάτσει σαν ομίχλη. Παντού σκουπίδια και κομμάτια από μάρμαρα, πλακάκια και τοίχους. Ήδη είχαν μαζέψει τα συνεργεία καθαρισμού τα περισσότερα, οι εικόνες απο τις ειδήσεις τα έδειχναν χειρότερα. Κάτι με ενοχλούσε στα μάτια και άρχισε να καίει η μύτη μου.

Στο Σύνταγμα

Ο δρόμος προς την Μητροπόλεως ήταν σφραγισμένος, μάλλον γιατί ακόμη δεν είχαν μαζέψει εκεί. Αποφάσισα να κάνω μια βόλτα στην Ερμού, μέχρι την Καπνικαρέα, για να δω την κατάσταση. Το τσούξιμο στα μάτια μου χειροτέρευε. Το ίδιο και στην μύτη.

Η είσοδος του Υπουργείου Οικονομικών
Η είσοδος του Υπουργείου Οικονομικών
Γενικό πλάνο της Ερμού
Γενικό πλάνο της Ερμού

Παντού σκουπίδια, σπασμένα πράγματα, γυαλιά και καταστηματάρχες που προσπάθησαν από τα ξημερώματα να συμμαζέψουν όπως μπορούσαν την επιχείρησή τους. Οι πιο πολλές βιτρίνες είχαν ήδη αντικατασταθεί. Σε μερικά όμως, η κατάσταση ήταν σοβαρότερη. Μου φάνηκε ότι είδα μια βιτρίνα που είχε πυροβοληθεί. Λίγο παρακάτω, κάποιοι προσπάθησαν να παραβιάσουν ένα κατάστημα σπάζοντας την πόρτα του με ένα καπάκι υπονόμου! Δεν τα κατάφεραν.

Απόπειρα παραβίασης
Απόπειρα παραβίασης

Κάποιος άλλος επιχειρηματίας, που πουλούσε παπούτσια, ήταν πιο άτυχος. Το μαγαζί του ήταν κατεστραμένο και τα προϊόντα παντού πεταμένα, όσα είχαν απομείνει.

Πλιάτσικο στο μαγαζί
Πλιάτσικο στο μαγαζί

Γύρισα πίσω, από την Μητροπόλεως αυτή τη φορά, αλλά ανάποδα. Το ίδιο σκηνικό κι εκεί. Πήγα super market, πήγα στο γραφείο. Τα μάτια μου πλέον είναι σε χειρότερη κατάσταση, ο λαιμός μου το ίδιο. Ευτυχώς άρχισε να βρέχει, θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα σιγά σιγά.

Μπροστά στην Μητρόπολη
Μπροστά στην Μητρόπολη

Σε άλλα σημεία της Αθήνας, υπάρχουν πολλά καμένα κτήρια, σίγουρα εκεί έιναι χειρότερη η κατάσταση. Θα τα δούμε σε πολλά ρεπορτάζ και θα τα βλέπουμε κάθε φορά που θα περνάμε από εκεί, όπως τα βλέπαμε και παλιά, όταν ήταν ακόμη όμορφα.

Μερικές ακόμη φωτογραφίες:

[nggallery id=2]