Ο "Χ" manager

Μερικές φορές ένας τίτλος μπορεί να είναι τόσο βαρύγδουπος ή να φαντάζει έτσι, μόνο και μόνο επειδή περιέχει μια λέξη που τις κυριαρχεί και σε ανυψώνει. Αν είσαι ο "Manager" σε κάτι, φαίνεσαι πιο πολύ, πως να το κάνουμε! Μανατζάρεις, κόβεις - ράβεις, κάνεις κουμάντα. Αν είσαι "Engineer" ή "Admin" ισχύει το ίδιο. Πόσο μάλλον αν και τα υπόλοιπα υπο-ονοματάκια του τίτλου σου είναι επίσης εντυπωσιακά!

Ο x-managerΟ "Χ" Manager είναι ένας τίτλος που δεν ξεχνάς. Αν το δεις κάπου γραμμένο πιστεύεις πως έχες μπροστά σου τον νέο Jobs, το υπέρτατο αφεντικό. Πχ, διαβάστε αυτό: "IT Manager". "Άι τι μάνατζερ"! Γουάου! Ίσως επειδή το "IT" θυμίζει "MIT". Επίσης, να ένα καλό: "SEO Manager" ! Παραπλανητικό! Άλλο "CEO" (Chief Executive Officer - Διευθύνων συμβουλος) κι άλλο "SEO" (Search Engine Optimization - βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης)!

Άσχετα με τους τίτλους, αν κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του και αξίζει, φαίνεται. Μπορεί να τον λένε "πληροφορικάριο" ή "παιδί για τα PC" ή σκέτο "το παιδί" στο γραφείο και να μην έχει καν επαγγελματική κάρτα. Μπορεί να τον λένε (τατάααν) "X Manager"! Αλλά όταν κάνει αυτό για το οποίο προσελήφθει, τότε όλα είναι καλά! Αν όμως λέγεται X Manager και δεν είναι καλός στο X; Τότε έχουμε πρόβλημα.

Έχουμε λοιπόν τον "Αλέκο" (ας τον πούμε έτσι), ο οποίος ξέρει κάποια πράγματα και εκμεταλεύεται την άγνοια των ανωτέρων του σε κάποια θέματα για να ισχυριστεί ότι γνωρίζει περισσότερα.

Ο "Αλέκος" δουλεύει σε μια μεγάλη εταιρεία και είναι π.χ. ο "IT Manager" αυτής. Δηλαδή, είναι ο υπεύθυνος για το δίκτυο, για τα πισιά, για τις υποδομές γενικότερα. Με λίγα λόγια: "Ο Αλέκος κάνει και ξέρει και κατέχει και προνοεί για τα πάντα". Ξέρει όλες τις τεχνικές για την κατασκευή ιστοσελίδων (τι καλά, το αφεντικό δεν θα χαλάσει λεφτά για σελίδα, και θα αγαπάει τον Αλέκο περισσότερο), για την βελτιστοποίηση αυτών (βάζεις μια photo και δυο-τρεις υποσελίδες και είσαι κομπλέ, καλά ήταν και πριν αλλά ας το κάνω για να πω ότι κάτι άλλαξα), ξέρει ακόμα και να στέλνει newsletter από το outlook (έλα μωρέ τώρα, ποιο spam και blacklist και βλακείες). Μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να φτιάξει τον υπολογιστή που κανένας δεν μπόρεσε στο εξουσιοδοτημένο κατάστημα service (τελικά το πρόβλημα ήταν άλλο, όχι αυτό που είπαν οι ανόητοι, πάντως χάλασε, θα το έφτιαχνα αν μου το είχατε αναθέσει νωρίτερα). Αν τον ρωτήσεις, ναι, φτιάχνει και τον φούρνο μικροκυμμάτων σου.

Ο "Αλέκος" είναι ο αγαπημένος του αφεντικού. Τον βοηθάει στα πάντα, δεν κολλάει πουθενά. Με το που ολοκληρώνεται κάτι, όλοι πανηγυρίζουν (high-fives και τα σχετικά) γιατί το "ξεπέταξε" κι αυτό!

Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί "Αλέκοι". Δεν είναι κακό να είσαι υπερασιόδοξος με ό,τι καταπιάνεσαι. Αυτό είναι τσάμπα. Ίσως και μερικά πράγματα να τα μαθαίνεις με αυτό τον τρόπο τελικά. Δεν πρέπει όμως να παίρνει κανείς στο λαιμό του μια εταιρεία, έναν φίλο, οποιονδήποτε, αν δεν είναι σίγουρος πως αυτό που θα του προσφέρει είναι ποιοτικό. Πρέπει μερικές φορές να αφήνουμε τους κατάλληλους ανθρώπους να κάνουν την κατάλληλη δουλειά, αλλιώς βλάπτουμε αντί να βοηθάμε. 

ΥΓ: Όσην ώρα εσείς διαβάζατε το άρθρο αυτό, ο "Αλέκος" κατέβαζε παράνομα την νέα έκδοση του office για να περηφανευτεί αύριο στη δουλειά ότι "την έχει" κι αυτή.