Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όσων ασχολούνται με web developing είναι η προσπάθεια να κάνουν την ιστοσελίδα απολύτως συμβατή με όλους τους browser που υπάρχουν. Αυτή η προσπάθεια είναι αρκετά κοπιαστική και (χωρίς υπερβολές) τρώει μέχρι και 40% του χρόνου που χρειάζεται για την ανάπτυξη της κάθε ιστοσελίδας. Είναι κάπως σαν να είσαι κατασκευαστής αυτοκινήτων και να προσπαθείς το νέο σου μοντέλο να μπορεί να δέχεται όλες τις παλαιότερες μηχανές που υπάρχουν...θα τα καταφέρεις, αλλα θα κάνεις πολλές και χρονοβόρες πατέντες και παραδοχές.
Αυτή τη στιγμή για να είναι κάποιος "καλυμμένος" όσον αφορά την κατασκευή των ιστοσελίδων, πρέπει να τις κάνει συμβατές με internet explorer 6, internet explorer 7, internet explorer 8, mozilla firefox, opera, safari και google chrome. Φυσικά μια μεγάλη βοήθεια έχει όποιος στον σχεδιασμό του ακολουθεί τα σαφώς ορισμένα web standards.
Θα παρατηρήσετε πως ο internet explorer (στο εξής ie) στην παραπάνω λίστα έχει 3 αντιπροσώπους! Το τεράστιο μερίδιο στην αγορά του ανοίκει (δυστυχώς) και με δεδομένο τον αριθμό των πειρατικών εκδόσεων ή απλώς των εκδόσεων που δεν έχουν ενημερωθεί με windows updates από τότε που έγινε η πρώτη τους εγκατάσταση, βρισκόμαστε στο 2009 με ένα μεγάλο ποσοστό να χρησιμοποιεί τον ie6 ο οποίος ερχόταν στο ίδιο πακέτο με τα windows xp. Αν σκεφτείτε πως αυτό είναι το κυρίαρχο λειτουργικό αυτή τη στιγμή είναι τα windows xp (μάπα τα vista τελικά...), τότε οι πιθανότητες αγαπητέ επισκέπτη, να βλέπεις αυτό το blog με αυτό τον αρχαίο browser, είναι πολλές...κάνε τώρα update!
Το βάσανο αυτό δυστυχώς μεγάλωσε με την προσθήκη του ie8 πρόσφατα. Αυτό γιατί η αγαπητή σε όλους μας "μικρομαλακή" (κατα κόσμον microsoft) καταφέρνει πάντοτε να φτιάχνει αλλόκοτους browser με εντελώς διαφορετική συμπεριφορά σε κάθε έκδοση. Ως τώρα με δύο μόνο εκδόσεις, φτιάχναμε τα sites με τον ie7 και τον firefox (έχει σεβαστό κομμάτι στην αγορά) και όταν κάτι δεν πήγαινε καλά, χρησιμοποιούσαμε ένα ξεχωριστό αρχείο στο οποίο συμπεριλαμβάναμε μόνο μικρές διορθώσεις που αφορούσαν τον ie6, στις οπτικές ρυθμίσεις της ιστοσελίδας (προσπαθώ να πω με απλά λόγια το css). Τώρα χρειάζεται και 2 τέτοια κάποιες φορές (1 για κάθε παλιό explorer)...σε 2 χρόνια ποιος ξέρει...
Το ερώτημα για όλους μας (ειδικά με την έλευση του νέου explorer και νέου λειτουργικού σύντομα) είναι κατα πόσο να νοιαστούμε για κάποιον αποτυχημένο (δεν το λέω εγώ) browser του 2000; Τους υπολογιστές εκείνης της εποχής τους έχουμε αλλάξει ήδη τουλάχιστον 2 φορές από τότε...τον τρόπο με τον οποίο περιηγούμαστε στο διαδίκτυο δεν μας ενδιαφέρει να τον αλλάξουμε;
Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι πολύ σοβαρά ότι όχι...δεν μπορώ να κοπιάζω συνεχώς για την υποστήριξη του ie6. Πρέπει να τον αφήσουμε να αναπαυθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτών που μας τον σέρβιραν με το ζόρι. Πείτε όλοι αντίο και βάλτε έναν σύγχρονο περιηγητή διαδικτύου που θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτητα και θα τα δείχνει όλα σωστά.
Όσοι φτιάχνουμε ιστοσελίδες όμως τι μπορούμε να κάνουμε παρα να συνεχίσουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα; Θα γυρίσουμε την πλάτη εντελώς με μεγάλη πιθανότητα να φαίνονται όλα "κατεστραμένα" στην δημιουργία μας αν κάποιος τα δει με "λάθος" browser; Η απάντηση δεν μπορεί να δωθεί με σιγουριά, εγώ όμως θα το κάνω. Μια καλή πρόταση για όσους θέλουν να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα δει την ιστοσελίδα τους με ie6 είναι η ακόλουθη.
Στην διεύθυνση www.byebyeinternetexplorer.org υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες για το πως μπορείτε να οδηγήσετε όλους τους επισκέπτες σε μια σελίδα η οποία τους περιγράφει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανανεώσουν την έκδοση του broswer τους και τους προτείνει άμεσες εναλλακτικές λύσεις! Δείτε τι βλέπει όποιος θα προσπαθήσει να μπει στη σελίδα που θα φτιάξετε. Είναι μια ιδέα..
Φυσικά υπάρχουν και πολλοί ακόμη ιστότοποι που προσπαθούν να εξαλείψουν τον ie6 από κάθε υπολογιστή, όπως το stopie6.org. Αν διαβάσετε όμως τα σχόλια των αναγνωστών στα δεξιά, θα δείτε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές του. Καθένας έχει τη γνώμη του...