Εκφράσεις που θέλω να ξεχάσω!

Ένα χρόνο στο στρατό. Θές δε θές, κάποιες από τις εκφράσεις που κυριαρχούν και διαιωνίζονται από στόμα σε στόμα τις λές. Μερικοί μιλούν με αυτό τον τρόπο από την πρώτη ημέρα που πατούν το πόδι τους μέσα στο στρατόπεδο. Λες και τόσο καιρό ενημερώνονταν για να είναι έτοιμοι για εκεί. Μερικές από τις εκφράσεις της στρατιωτικής αργκό (αντιστάθηκα για τουλάχιστον 4-5 μήνες μέχρι να αρχίσω να μιλάω έτσι) μπορείτε να τις βρείτε παρακάτω.

"Ψαράς" ή "Ψάρι" ΄"Ψάρακλας"

Η πιο διάσημη από όλες τις εκφράσεις το στρατού. Χρησιμοποιείται αρκετά και έξω αλλά αντικατοπτρίζει άψογα την αίσθηση που έχεις μόλις μπαίνεις σε ένα στρατόπεδο."Ψαράς" θεωρείται ο νέος στρατιώτης, αλλά επίσης και αυτός που δεν είναι άνετος αλλά έχει άγχος. Πιθανή προέλευση είναι το ότι ένας νέος στρατιώτης είναι σαν ψάρι έξω από τα νερά του. Φυσικά, θεωρείται μεγάλη ντροπή να είσαι "ψάρι" και εναγονίως όλοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν "ξεψαρώσει" (έτσι πέφτουν και οι πιο πολλές "καμπάνες" - ώπ!).

"Καμπάνα"

Αρκετά κοινή αλλά και τρομακτική έκφραση. Καμπάνα είναι η τιμωρία. Αναλόγως με την γκέλα που έχεις κάνει τρως και την ανάλογη "καμπάνα"! Πιθανόν να λέγεται έτσι λόγω του ότι τη στιγμή που ακούς την ποινή σου ηχεί (πραγματικά!) σαν καμπάνα!

"Τέντα"

Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει αυτή την έκφραση από την αρχή (καθόλου στο κέντρο εκπαίδευσης). Ήταν το πρώτο που άκουσα όμως την πρώτη ημέρα μου στην παραμεθώριο. Το πρώτο πρωινό άκουσα "Ψαράδεεεεςςς...Τέντωθείτε..! Τέντααααααα..!!!". Προέρχεται από την μανία που διασπείρει ο στρατιωτικός τρόπος ζωής να είναι όλα τετραγωνισμένα και τεντωμένα. Τέντα το κρεβάτι, τέντα το Μ71, τέντα η παραλλαγή, τέντα προσοχή οι στρατιώτες, τέντα...τέντα...τέντα...Ομολογώ πως έφτασα σε σημείο να λέω τέντα για τα πάντα. "Πάω να τεντώσω μια μακαρονάδα" (χωρίς λόγο, έτσι απλά, επειδή θα την φάω!), "Ήρθε αυτός και με τέντωσε" (μου έβαλε να κάνω κάτι), "Αυτός είναι πολύ τέντα" (είναι αγχωμένος) και άλλα πολλά. Φανταστείτε κάτι...τώρα πολύ απλά μπορείτε να το τεντώσετε! Τέντα το blog!

"Δεν σε χάλασε;"

Αυτή είναι η πλέον εκνευριστική έκφραση. Το λές σε κάποιον όταν του έχει τύχει κάτι στραβό για να τον ειρωνευτείς. "Σκοπέτο 3-6; Δεν σε χάλασε;!", "Έφαγες 10 μέρες φυλακή; Δεν σε χάλασε ψαρά;!". Το μόνο που σου λείπει όταν κάτι έχεις πάθει είναι ένας ανόητος να σε ειρωνεύεται. Αλλά περιέργως...κανείς δεν ενοχλείται όταν το ακούει στον στρατό. Λες και τους αρέσει να πειράζουν ο ένας τον άλλο.

"Γκαντζολία" και "Γκαντζολόνησο" και "Μποχαλία"

Είναι ο Έβρος, η Σαμοθράκη (ανήκει στον νομό Έβρου) και η Κώς αντίστοιχα. Δεν γνωρίζω γιατί λέγονται έτσι, αλλά το δέχομαι απλά! Για την "Μποχαλία" λέγεται πως είναι για να κοροϊδέψουν τους ντόπιους επειδή έλεγαν στο παρελθόν τα "μπουκάλια", "μποχάλια"! Φυσικά υπάρχουν αναλόγως και διάφορα άλλα συνθετικά που προκύπτουν από τα ονόματα αυτά, όπως τα "γκαντζολοκούνουπα" που είναι τα μεγάλα κουνούπια που υπάρχουν στον Έβρο! Είναι πραγματικά μεγάλα!

"Μπιφτέκι"

Τι να πω τώρα; Με λίγα λόγια...Μπιφτέκι είναι όταν κάποιος σε "χώνει" να κάνεις μια υπηρεσία του γιατι αυτός δεν μπορεί ή απλά καθυστερεί να σε αλλάξει στην υπηρεσία. "Ω ρε φίλε! Έφαγα μπιφτέκι μια ώρα!". Γιατί όχι κεφτές..;

"Χωσέ"

Αποτελεί τρομακτική έκφραση στον στρατό. Σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να "χωθεί" και να κάνει μια υπηρεσία που κανονικά δεν ήταν δική του. Μια "χωσέ" υπηρεσία δηλαδή. Συνήθως όταν κάποιος έρχεται και σου ζητάει να κάνεις "χωσέ" σου υπόσχεται "καβάντζομα" (ας μην το θεωρήσω λέξη του στρατού αυτό...) στην επόμενη υπηρεσία σου! "-Που πάς ρε; Δεν είσαι εξοδούχος; -Άσε ρε φίλε. Χωσέ 6-9..."

"Δεν προλαβαίνω"

"Δεν προλαβαίνω! Δεν προλαβαίαιαιαιαινωωω!!" Αυτό ακούγεται από όλους όσους είναι στο παρα πέντε για μετάθεση ή απόλυση. Ότι και να πρέπει να γίνει, αυτοί...δεν προλαβαίνουν! Φεύγουν!

"Σε παίρνει για πολλά"

Κλασσική έκφραση παλιού στρατιώτη απέναντι σε έναν νέο. Ο νέος (ψάρακλας) έχει πολλές ημέρες ακόμη να υπηρετήσει. Προλαβαίνει να κάνει λοιπόν...πολλά ακόμα!

"300 και σήμερα! Είναι πολλέεεες;;;"

Έτσι περνάει ο καιρός στον στρατό! Κάθε μέρα ο καθένας μετράει τις ημέρες του (οι έξυπνοι δεν το κάνουν ). 360 και ήμεραααα...300 και σήμεραααα...150 και σήμεραααα...κάπου εκεί σε ακούει ένας με 10 ημέρες (και σήμερα) και σου λέει (σε στύλ "Έλα Αλέκο!")..."Πόσεεεεςςς; Αααααχαχαχαχαχαχααα!!!". Καμία και σήμερα...είναι πολλές;

"Δε ν τη παλεύω"

Το λέει η λέξη! Δεν ξέρω ποια είναι αυτή την οποία δεν παλεύει κανείς, αλλά έτσι είναι! Όταν κάποιος δεν αντέχει άλλο, έχει βαρεθεί ή κουραστεί, λέει αυτό! Μπορείς να υπερβάλεις λέγοντας και "δεν τη παλεύω κάστανο!"...

"Λελέ"

Αυτή η έκφραση κερδίζει πραγματικά τον τίτλο της πιο χαζής έκφρασης του στρατού. Με την λέξη αυτή ζουν και αναπνέουν όσοι είναι προς απόλυση. Σημαίνει οτι απολύεσαι. Ότι φεύγεις και τα αφήνεις όλα. Κάποιοι έχουν βγάλει κάποια εξήγηση για την προέλευση της λέξης αλλά μου διαφεύγει. ( Συμπλήρωμα: Σημαίνει Λήξη Ενός Λανθασμένου Έτους). Έτσι λοιπόν όσοι απολύονται (μερικοί το λένε και 5-6 μήνες πριν!) είναι λελέ. Είναι τίτλος, αξίωμα. "Άστον αυτόν να κοιμάται...είναι λελές", "Τώρα στα λελέ μου με βάλαν και βαράω σκοπέτο 3-6;", "Πού'σαι ρε λελεδιάρη;". Και τέλος...φυσικά οτιδήποτε κελαηδάει...είναι "λελεδόνι"!!!

Αν μου ξέφυγε κάποια από τις εκφράσεις που προσπάθησα να συγκεντρώσω, συγχωρέστε με. Είναι επειδή προσπαθώ να τα ξεχάσω όλα αυτά και να αποφύγω να τα χρησιμοποιώ πλέον! Παρόλα αυτά παρακαλώ, στείλτε μου νέες εκφράσεις που μπορεί να διέφυγαν μαζί με τις ερμηνίες τους. Λελέ!

ΥΓ: Ευχαριστώ τον φίλο Δημήτρη Μπερκέτη που μου θύμισε την εννοιολογική σημασία της λέξης ΛΕΛΕ.

ΥΓ2: Ο αναγνώστης Σάκης Σ. συμπληρώνει επίσης τα εξής (τον ευχαριστώ πολύ!):

1) Στο "ψάρι" : Έχω ακούσει 2 λόγους για τους οποίους ένας νεοσύλλεκτος αποκαλείται "Ψάρι".

α) Γιατί όταν μπαίνει στο στρατόπεδο δεν μπορεί να προσαρμοστεί αμέσως στο πρόγραμμα του στρατού και κοιτάει συνέχεια δεξιά και αριστερά (όπως κάνουν τα ψάρια) για να δει τι κάνουν και οι άλλοι να ακολουθήσει. Π.Χ. Που παίρνουν αναφορά, που γίνεται η φρουρά κλπ.

β) Οτι του πει κάποιος "παλιός" το πιστεύει γιατί δεν έχει ιδέα το τι γίνεται εκεί μέσα. ("τ'αγκίστρι" που λέμε)

2) Στο "Χωσέ" εκφράσεις για να καταλάβει ο άλλος οτι πάλι σε χώσανε : "Χωσέ Αρμάντο" & "Χωσέ Κουέρβο"

3) Έκφραση "Δεν με πιάνει τίποτα!" : Όταν κάποιος οπλίτης είναι στα "λελέ" του και καλά σαν παλαίουρας δεν δέχεται διαταγές από κανέναν. Π.χ. - Φίλε, είπε ο ανθύπας (ανθυπασπιστής) να πάμε να κόψουμε τα χόρτα το απόγευμα. - Άσ'το κολλητέ! Δεν με πιάνει τίποτα! Ούτε κόψιμο!