Το “κουάκ” της πάπιας δεν έχει αντίλαλο (;)

Κάπου θα το έχετε ακούσει ή ίσως διαβάσει. Το συναντώ αρκετές φορές, είτε σε mail με διάφορα αναπάντητα ερωτήματα, είτε σε συλλογές με "περίεργα" του κόσμου. To "κουάκ" της πάπιας δέν έχει ηχώ, και κανείς δεν ξέρει γιατί. Είναι όμως αυτό σωστό;

Πάντα είναι καλό να ψάχνεις και να μην δέχεσαι αυτό που σου λένε ως δεδομένο επειδή απλά...το λένε. Αυτό συνήθισα να κάνω από το σχολείο (μας πίεζαν οι κακοί μαθηματικοί) ακόμα και παραμένει. Ορεξη να έχουμε και να ψάχνουμε άσχετα και άχρηστα πράγματα θα πεί κανείς. Απλώς δεν μπορούσα να το αποδεχτώ! Έτσι λοιπόν έψαξα και να η απάντηση.

Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι ένας μύθος. Το τμήμα ακουστικής, ήχου και video του Univercity of Salford στο Manchester έκανε έρευνα σχετικά με το περίεργο αυτό χαρακτηριστικό του (τολμώ να πώ) "κουακαρίσματος"! Πήρε μια πάπια και ηχογράφησε τη φωνή της σε διάφορα μέρη, με μόνωση και χωρίς αναλύοντας κάθε στιγμή τα αποτελέσματα. Αυτό που προέκυψε ήταν το επιστημονικώς αναμενόμενο. Ο ισχυρισμός δεν ήταν σωστός. Το "κουάκ" έχει ηχώ όπως όλοι οι άλλοι ήχοι!

Πώς όμως προέκυψε αυτό; Ποιος συμπέρανε ότι δεν παράγεται αντίλαλος από τον ήχο της πάπιας; Η μελέτη αναφέρει πως οι πιο πιθανοί λόγοι είναι οτι επειδή ο ήχος που παράγει η πάπια είναι πολύ ασθενής, η ηχώ του δεν ακούγεται καθαρά. Επίσης, συνήθως οι πάπιες ζουν σε ανοικτά μέρη, σε λίμνες, που δεν υπάρχουν κοντά βράχια ή άλλα εμπόδια πάνω στα οποία θα γίνει αντανάκλαση. Τέλος, το "κουάκ" είναι ένας ήχος που δεν είναι απότομος, αλλά σιγοσβήνει. Όταν αρχίζει ο αντίλαλος, συνήθως "μπλέκεται" με αυτό που ακόμα ακούμε και μας μπερδεύει. Αυτό ισχύει σε κάθε παρόμοιο ήχο.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ. Και τώρα με συγχωρείτε, αλλά πρέπει να διορθώσω όλα τα chain mails που έχω με το λάθος αυτό...πρίν σας τα στείλω!

duck with microphone

Μια πάπια μα τι πάπια