Δουλεύοντας με δύο οθόνες

Καιρό τώρα ήθελα να φτιάξω ένα σύστημα με δύο οθόνες! Έχω δει σε φωτογραφίες ανθρώπους που δουλεύουν (κυρίως γραφίστες και 3D engineers) και είχε γίνει το όνειρό μου! Από χθες αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα... Μπορεί να προτιμούσα μια (και μόνο) οθόνη 22" ή και παραπάνω, αλλά και με μια 19" συν μια 17" σας εγγυόμαι ότι η απόδοση και η εμπειρία είναι επίσης πολύ καλή! Να τονίσω πως απαραίτητη προυπόθεση είναι η ύπαρξη μιας κάρτας γραφικών με δύο εξόδους σήματος. Συνήθως έχουν μία έξοδο αναλογική (RGB) και μία ψηφιακή (DVI). Εγώ και στις δύο οθόνες έχω είσοδο σήματος αναλογική, γι'αυτό χρησιμοποίησα έναν αντάπτορα που μετατρέπει το σήμα. Η διαφορά από το ψηφιακό είναι από ελάχιστη έως ανεπαίσθητη. Για όσους δεν έχουν ξαναδεί πως λειτουργούν δύο οθόνες ταυτόχρονα, πολύ απλά θα αναφέρω ότι στην αριστερή οθόνη υπάρχει μια "έξοδος" που οδηγεί στην δεξιά! Δηλαδή οι δύο οθόνες είναι σαν να ενώνονται στο πλάι και το mouse pointer συνεχίζει την διαδρομή του από την μία στην άλλη!

Τί μπορείς να κάνεις με δύο οθόνες; Πολλά! Στην περίπτωσή μου, αυτό τον καιρό που διαβάζω κάποια e-books κάνοντας ταυτόχρονα εφαρμογή αυτών που μαθαίνω...τα λόγια είναι περιττά! Στην μία οθόνη έχω σε fullscreen το e-book και στην άλλη εφαρμόζω τα όσα βλέπω! Τέλεια απόδοση. Χωρίς να χρειάζεται να ανεβοκατεβάζω παράθυρα διαρκώς. Ανάλογα με τη δουλειά του καθενός, σίγουρα θα υπάρχουν πολλές χρήσεις για δύο οθόνες. Βάλτε απλά φαντασία... Τα αρνητικά (ε, τι, δεν θα υπήρχαν;). Δύο οθόνες σημαίνει διπλή ζαλάδα από το φως τους, διπλά έξοδα ρεύματος, διπλός κίνδυνος να κανεί από το ρεύμα η μία (τι τα έχουμε τα UPS όμως;) και άλλα πολλά.

Σε περίπτωση που τρέχετε μια fullscreen εφαρμογή ( ένα παιχνίδι ας πούμε), ανάλογα με την ανάλυση που επιλέγετε στην μία, την ίδια ανάλυση παίρνει αυτόματα και η άλλη. Τέλος να αναφέρω πως η κάρτα γραφικών πολύ δύσκολα θα τα βγάλει πέρα σε μια τέτοια περίπτωση όταν έχετε ενεργοποιήσει την δυνατότητα "dual view". Φυσικά δεν μπορώ να καλύψω από εδώ το σύνολο των λειτουργιών που μπορούν να επιτευχθούν με ένα σύστημα ενός υπολογιστή με δύο οθόνες . Το σίγουρο είναι πως η δική μου εμπειρία είναι πολύ όμορφη ως τώρα και πραγματικά αποτελεί μεγάλη "εξέλιξη" στον τρόπο εργασίας μου. Μήπως να το ξανασκεφτείτε πριν πετάξετε την παλιά σας οθόνη..;

Προσθήκη 1:
Έπειτα από απαίτηση του "Τάκη" σας παρουσιάζω το γραφείο μου με τις δύο οθόνες. Έχω βάλει ένα παράθυρο στη μέση ώστε να καταλάβετε στο περίπου πως λειτουργεί. Στην δεξιά οθόνη είναι ένα έγγραφο pdf, ενώ στην αριστερή το blog μου. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σε fullscreen. Όταν μεταφέρεις ένα παράθυρο σε μία από τις δύο οθόνες και το κάνεις fullscreen, απο μόνο του καλύπτει μόνο την οθόνη στην οποία βρίσκεται! Πολύ έξυπνη υλοποίηση. ΥΓ: Στα αριστερά του γραφείου (και πάνω σε αυτό) υπάρχει μόνιμα το laptop μου. Άρα όπως καταλαβαίνετε έχω 3 οθόνες μπροστά μου!

Προσθήκη 2:
Μερικές ημέρες μετά τη συγγραφή αυτού του άρθρου άλλαξα πάλι οθόνες. Η δεξιά οθόνη που βλέπετε είναι πλέον σε άλλον υπολογιστή. Η αριστερή οθόνη έχει πάει στα δεξιά, ενώ τη κυρίαρχη θέση έχει πάρει η αγαπημένη μου 22" οθόνη. Άρα η συνολική ανάλυση είναι 1680x1050 για την 22" και 1280x1024 για την 19", δηλαδή 2960x1050. Πρέπει να το δείτε για να το καταλάβετε...Μπορείτε να βάλετε μια εικόνα με αυτό το μέγεθος (ή όποιο μέγεθος υποστηρίζει η υλοποίησή σας) και να την τοποθετήσετε ως background με ρύθμιση "center". Τότε η εικόνα συνεχίζει από τη μια οθόνη στην άλλη και το θέαμα είναι...χορταστικότατο!

 

Το γραφείο μου