Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Το γνωρίζατε ότι υπάρχει στην Αθήνα Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής; Ε εγώ δεν το γνώριζα μέχρι πριν 2 χρόνια που με την Ελληνική Κοινότητα του WordPress οργανώσαμε μια επίσκεψη εκεί.

Τότε ήταν σε διαφορετικό, πολύ μικρό χώρο. Η ουσία όμως ήταν ίδια. Ήταν μια εκπληκτική συλλογή από ιστορικά μηχανήματα. Κάποια από αυτά τα είχα, κάποια τα είχαν γνωστοί μου, για πολλά από αυτά είχα διαβάσει και άλλα ήταν τόσο παλιά που δεν είχα καν γεννηθεί (παρόλα τα χρόνια μου) όταν δημιουργήθηκαν. Νοσταλγία... αναμνήσεις, ένιωθα σαν παιδί εκεί μέσα!

*Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής®, το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.

*από την ιστοσελίδα elmp.gr

Πρόσφατα βρέθηκα και πάλι εκεί για μια φωτογράφιση. Μια 360o φωτογράφιση (πολύ ενδιαφέρουσα) κατά την οποία εννοείται πως δεν έχασα την ευκαιρία να παίξω (όταν κανείς δεν κοιτούσε).

Νομίζω πως οι 360 φωτογραφίες είναι πολύ πιο ωραίες ως απλές, ανεπτυγμένες σε πλήρες πλάτος.

Επειδή σπάνια πάω κάπου χωρίς την φωτογραφική μου, είπα να μην πρωτοτυπήσω. Την πήρα μαζί και εκμεταλλεύτηκα την μοναδική ευκαιρία!

Το μουσείο βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε έναν χώρο στο Μοσχάτο. Με το που φτάνεις στην είσοδο, στον πρώτο όροφο, καταλαβαίνεις τι μπορείς να περιμένεις!

Ναι παιδιά, Bubble Bobble. Μπάμπλ. Μπόμπλ Μπάμπλ!

Ομολογώ πως όταν μπήκα μέσα, παρόλο που δεν ήταν η πρώτη φορά, με πλημμύρισαν σκέψεις, έγινα πάλι παιδί.

Χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί;

Η κάθε γωνιά έχει μια έκπληξη, κάποιο σπουδαίο μηχάνημα, το καθένα με την δική του ιστορία. Τα περισσότερα από αυτά είναι μάλιστα λειτουργικά, σε εξαιρετική κατάσταση!

Για τα περισσότερα παιδιά που έχουν ζήσει τους σύγχρονους, ταχύτατους, μοντέρνους και με τεράστιες οθόνες υπολογιστές, μάλλον είναι σαν μουσείο γεμάτο αρχαία. Είναι όμως αρχαία με τεράστια αξία.

Τα περισσότερα εκθέματα είναι δωρεές. Μπορεί μάλιστα ο καθένας να κάνει την δωρεά του. Αν έχεις έναν παλιό υπολογιστή, πεταμένο σε κάποιο υπόγειο, σε κάποιο ντουλάπι ή τον έχεις μέσα σε μια ζελατίνα κλεισμένο στην αποθήκη στο χωριό (όπως εγώ), είναι σίγουρα καλύτερο να τον φέρεις στο μουσείο και να του προσφέρεις την ζωή που του αξίζει!

Εδώ θα τον φροντίσουν οι άνθρωποι του μουσείου, θα τον συντηρήσουν, θα τον χαζέψουν επισκέπτες που τον εκτιμούν. Θα τον δουν μικρά παιδιά που επισκέπτονται τακτικά τον χώρο, ίσως και να τον αγγίξουν (δεν είναι πάντα καλό αυτό αλλά το αφήνουμε στην άκρη). Νομίζω ότι είναι το καλύτερο δώρο για τον αγαπημένο σου, παλιό, υπολογιστή, για τα τελευταία χρόνια της ζωής του (που ενδέχεται να είναι πάρα πολλά τελικά). Επιπλέον, θα γράψουν το όνομά σου στην οθόνη με τους δωρητές και όταν πας εκεί θα καμαρώσεις 😀

Εκτός από υπολογιστές παλιούς, υπάρχουν τηλέφωνα (κινητά και μη) και κονσόλες. Ναι, ξέρω που πάει το μυαλό σας.. μπορείς και να παίξεις με μερικές!

Οδηγίες του Tetris; Αλήθεια τώρα; Υπάρχουν; Δεν γεννιόμαστε γνωρίζοντας πως παίζεται by default;

Αυτό από πάνω είναι ένα παλιό motherboard. Τότε που τo "1MB RAM ήταν υπέρ αρκετό".

Σας είπα για τα παιχνίδια, δεν σας είπα; Ε, βλέπετε το δεξί ΟΥΦΟ που είναι ανοικτό; Είναι ανοικτό γιατί έπαιξε η αφεντιά μου με τον Ryu στο Street Figher Alpha και τις έφαγε από έναν τρελό ξανθό φάνκυ τύπο που χοροπήδαγε σαν μουρλός (και δεν τον είχα ξαναδεί). Ρόμπα έγινα, το παράτησα. Προτιμούσα το II που ήξερα να ρίχνω λίγες φάπες σε κάναν Μπλάνκα.

Φτάσαμε σε ένα σημείο κομβικό. Σε ένα σημείο που ανεβάζει τους παλμούς και σηκώνει την τρίχα κάγκελο. Στο σαλόνι όλων των ελληνικών οικογενειών της δεκαετίας του '80. Χαλί με τρίχες, καναπεδιά βενετσιάνικη με βιλούδο, τηλέφωνο ασύρματο (μέχρι τα δύο μέτρα) και τηλεόραση με παιδί-τηλεκοντρόλ και... (ταραν ταραααν) σεμεδάκι της γιαγιάς! Απόλαυση!

Η κονσόλα είναι στο ένα μέτρο γιατί ο κατασκευαστής δεν είχε προβλέψει μακρύ καλώδιο. Τι να κάνουμε; Έτσι μεγαλώσαμε εμείς γι' αυτό φοβόντουσαν οι δικοί μας ότι θα στραβωθούμε από την τηλεόραση.

Τον θυμάστε τον υπολογιστή των 100 δολλαρίων; Toν υπολογιστή της ΜΚΟ One Laptop Per Child που είχε σκοπό να διασώσει την τεχνολογία των υπολογιστών και του ίντερνετ σε κάθε άκρη του πλανήτη; Ε, αυτό είναι το μικρό, όμορφο λαπτοπάκι που έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά έως τώρα.

Δεν έχει νόημα να σας δείξω σε φωτογραφία την κάθε γωνιά του μουσείου (να πάτε να την δείτε μόνοι!). Όμως πραγματικά το κάθε εκατοστό του χώρου έχει κάτι να σας διδάξει, κάτι για το οποίο είχατε ακούσει, κάτι το οποίο είχατε ίσως ξεχάσει πως υπάρχει. Μπορείς να περάσεις ώρες εκεί μέσα χωρίς να το καταλάβεις!

Εκεί μπορείτε να βρείτε και μικρά αναμνηστικά δωράκια, πάντα σχετικά με το θέμα (βάλτε φαντασία!). Όλες τις πληροφορίες για το πως θα το επισκεφθείτε, τιμές εισιτηρίων και ό, τι άλλο χρειαστείτε θα το βρείτε στην ιστοσελίδα elmp.gr. Προσωπικά θα ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία, σου προτείνω να το κάνεις κι εσύ! Αν δεν έχεις υπομονή ή χρόνο να το δεις από κοντά, μπορείς να κάνεις το virtual tour που υπάρχει online. Δεν συγκρίνεται με αυτό που θα ζήσεις από κοντά, καθώς εκεί θα έχεις και ξενάγηση, για να καταλαβαίνεις και τι βλέπεις.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής είναι ένας χώρος αξιόλογος, ένας χώρος μοναδικός, γεμάτος νοσταλγία και μεράκι. Αξίζει να τον στηρίξουμε όλοι μας!