Ο Αγκαθοκλής έγινε ενός

Ο Αγκαθοκλής είναι ένας μικρός αφρικανικός σκαντζόχοιρος. Είναι ένα μικρό αγκαθωτό από πάνω, χνουδωτό από κάτω, πλασματάκι που το κοιτάζεις και πραγματικά δεν έχεις την επιλογή να ΜΗΝ λιώσεις. Ζυγίζει περίπου μισό κιλό και είναι όσο 1 χούφτα, ενώ είναι λευκός στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός του. Γεννήθηκε τέλη Μαρτίου του 2017 και ναι... είναι ακαταμάχητος. Τώρα ξέρετε τα πάντα για τον Αγκαθοκλή. Σχεδόν.

Ας τα δούμε όμως λίγο λίγο και πιο αναλυτικά.

Ήρθε στο σπίτι μια μέρα του Ιουνίου του 2017 (αποχωρίζεται τη μαμά του περίπου 2-3 μηνών, όχι πιο πριν) και άφησε αμέσως το σημάδι του. Του έδωσα μια λιχουδιά στο στόμα και.. μαγεία..!

Από εκείνες τις πρώτες στιγμές, δειλά δειλά άρχισε να μας κερδίζει. Ήταν και υπερβολικά μικρός, και υπερ-υπερβολικά χαριτωμένος. Δεν γινόταν να μην τον αγαπήσει κανείς! Είναι ένα μικρό παιδί!

Του κάνουμε τα μπανάκια του...

Καλά βλέπετε, στο νιπτήρα με μια οδοντόβουρτσα. Έτσι κάνεις όταν έχει αγκάθια..! Τι άλλο; Αυτό και baby shampoo για να μην τσούξουν τα ματάκια (aawww... ήχος υπερβολικής συγκέντρωσης χαριτωμενιάς στην αρμόσφαιρα).

Αν νομίζετε ότι αυτό είναι μια εύκολη διαδικασία, κάνετε λάθος! Δεν του αρέσει και πολύ. Παράξενο, στο ίντερνετ υπάρχουν άπειρα βιντεάκια με σκατζόχοιρους να χαίρονται το μπάνιο τους με τις ώρες. Τι συμβαίνει;

Συνήθως είναι νευρικός αλλά κάποιες φορές χαλαρώνει, αφήνεται. Είναι οι στιγμές που αντιλαμβάνεται ότι "μάγκα μου, αυτός ο τύπος είναι τεράστιος και δεν έχει σκοπό να με παρατήσει ήσυχο. Play dead!".

Η πιο ωραία στιγμή του μπάνιου είναι η στιγμή ΜΕΤΑ το μπάνιο. Η στιγμή που τυλιγμένος στην πετσετούλα του, σε κοιτάζει και ηρεμεί. Εκεί μοιάζει τόσο εύθραυστος και ανυπεράσπιστος (που είναι, μέσα στα χέρια μου, είναι η αλήθεια) που ξαναβγάζω ήχους χαριτωμενιάς (μου έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα αυτό το πλάσμα, εγώ ήμουν σκληρός!). <3

Πολλοί ρωτούν "που μένει". Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί το κατάλληλο σπίτι γι' αυτόν. Τα κλουβάκια της αγοράς είναι σκέτες φυλακές, δεν είναι ό, τι καλύτερο. Έχω προσπαθήσει να του φτιάξω από σπιτάκια μέχρι σπιταρόνες με αυλή.

Συνήθως καταφέρνει να δραπετεύσει. Οι σκαντζόχοιροι είναι πολύ καλοί στο να περνούν από στενά περάσματα και έχουν περισσότερη δύναμη κι επιμονή από ό, τι μοιάζει να έχουν. Περνούν σχεδόν από όπου περνάει το κεφάλι τους! Αυτή τη στιγμή πρέπει είμαι στην τέταρτη-πέμπτη προσπάθεια να του φτιάξω ένα κατάλληλο σπίτι. Θα κάνω μια ακόμη, σίγουρα (έχω πλάνο!).

Το καλύτερό του όμως και μάλλον η πιο ωραία εκδοχή είναι να κυκλοφορεί εντελώς ελεύθερος στο σπίτι και να διαλέγει αυτός τη γωνίτσα που θα χωθεί (έχει πολλά αρνητικά αυτό, τα οποία φαντάζεστε σε γενικές γραμμές και θα τα εξηγήσω κάποια άλλη στιγμή ).

Κάποιες φορές, όταν τον βρίσκεις εκεί που δεν το περιμένει, έχει αυτή τη φάτσα! 😀

Συνήθως διαλέγει κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ καταπιεστικό για τα δεδομένα μου. Να έχεις ολόκληρο σαλόνι και να πας να χωθείς στο διακοσμητικό στη γωνία στο οποίο δεν χωράς στην τελική. Έχει το ένστικτο του να κρυφτεί και να προφυλαχθεί. Δεν κάθεται ποτέ εκτεθειμένος. Η επιβίωση πάνω απ΄ όλα..!

Τι τρώει; Πολλά πράγματα. Από λαχανικά μέχρι κρέας! Μεγάλο μέρος της διατροφής του είναι οι πρωτεΐνες, τρώει γατοτροφή με κοτόπουλο αλλά μπορεί να φάει και σκέτο φιλέτο κοτόπουλο ή άλλο κρέας, ψιλοκομμένο.

Όταν έβγαλα αυτή τη φωτογραφία στο ίντερνετ, έμαθα ότι δεν κάνει να τρώει σταφύλια. Ήταν ένα αγχωτικό βράδυ αλλά τελικά όλα πήγαν καλά! Φαίνεται πως το στομαχάκι του είναι πολύ ευαίσθητο σε κάποιες τροφές και σε μερικούς σκαντζόχοιρους τα σταφύλια δημιουργούν προβλήματα. Τώρα... όσοι έχουν δει σκαντζόχοιρους στην επαρχεία, θα θυμούνται σίγουρα ότι τους έχουν δει να τρώνε σταφύλια (να τονίσω εδώ πως αυτοί που βλέπουμε ελεύθεροι στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο είδος). Δεν ξέρω τι συμβαίνει και ποια είναι η αλήθεια αλλά δεν θα ήθελα να το ρισκάρω ξανά. Κομμένα τα σταφύλια, Αγκαθοκλάκο. Όσα έφαγες, έφαγες.

Η πιο ασφαλής λύση είναι η ξηρά τροφή. Κάποιες φορές όμως τρώει καρπουζάκι, μηλαράκι, μπανάνα ή ακόμα και mealworms..! Ναι, καλά καταλάβατε. "Σκουληκάκια" από σκαθάρια. Είναι οι αγαπημένες του λιχουδιές! Είμαι σίγουρος ότι θέλετε να το δείτε αυτό.

#Mealworms! I LIKE mealwooooooorms!!!! #agkathoklis #hedgehogeating

A post shared by Agkathoklis The Hedgehog (@agkathoklis) on

Αν δεν θέλατε, συγγνώμη. Τώρα είναι αργά.

Ένας από τους τρόπους να δημιουργήσεις δεσμούς μαζί του, είναι να του δώσεις φαγητό. Αγαπά το φαγητό (σαν τους γονείς του - εμάς εννοώ, ε;)!

Ένα ακόμη κλασσικό ερώτημα είναι "τι σχέση έχετε μαζί του;". Μμμ.. για να σκεφτώ... Όχι τη σχέση που έχεις με ένα σκυλάκι. Δεν θα σε περιμένει να γυρίσεις όλο χαρά. Κάθε άλλο. Οι σκαντζόχοιροι θέλουν απομόνωση και την ησυχία τους. Σπάνια θα παίξουν μαζί σου. Ίσως και ποτέ. Μάλιστα, αν τους την χαλάσεις, νευριάζουν και τυλίγονται σε μπαλίτσα, ενώ όταν πας να τους προσεγγίσεις τινάζονται και κάνουν έναν ήχο σα να φυσούν αέρα. Ο καθένας έχει τον δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα και αντιδρά αλλιώς σε κάθε περίσταση. Ο Αγκαθοκλής για παράδειγμα, δεν θέλει με ΤΙΠΟΤΑ να τον κατεβάσεις από τον καναπέ. Δείτε παρακάτω και θα καταλάβετε..!

Stay AWAYYYYYY! #agkathoklis #hedgehog #hedgehogangry

A post shared by Agkathoklis The Hedgehog (@agkathoklis) on

Η αλήθεια είναι ότι του πάει πολύ ο καναπές!

Είναι επειδή είναι πανέμορφος και μαλακός και γλυκύτατος!

Ή επειδή ο καναπές είναι "υπεβολικά άνετοθθθ φιααάκιιι άθεεε... αααγγκκκθθγγκκφφθθ"... Πιο λιώσιμο ΔΕΝ πάει.

Όταν τον κρατάς στα χέρια σου είναι σχετικά ήρεμος. Αν και έχει μεγαλώσει πλέον αρκετά και τα ποδαράκια του δεν πατούν με ασφάλεια, οπότε είναι λίγο πιο ανήσυχος πια.

Κάποιες φορές μοιάζει λες και έχει κάποιο μεγαλόπνοο και σατανικό σχέδιο..!

Κυρίως όμως μοιάζει σα να θέλει να ξαναπέσει για ύπνο!

Με τους ανθρώπους τα πάει καλά, είναι ήρεμος και γλυκός. Του αρέσει να μυρίζει τα πάντα πάνω τους και να γλείφει τα χέρια σου. Αν ξεκινήσει να γλείφει όμως, σχεδόν ΠΑΝΤΑ ακολουθεί μια δοκιμαστική, μικρή δαγκωνιά, οπότε.. προσοχή!

Το καλό με τους ανθρώπους είναι ότι είναι μεγάλοι, έχουν μαλακά ρούχα και πολλά σημεία για να κρυφτείς!

Έχει ένα θεματάκι όταν τον κρατάς ανάποδα. Χμμμ.. ναι.. το λες ότι τσαντίζεται κιόλας..!

Γενικά όμως, όταν είναι χαλαρός και ευδιάθετος (συνήθως προς το βράδυ, καθώς είναι νυκτόβιος), μπορείς να ασχοληθείς αρκετά μαζί του.

Αν τον αφήσεις, είναι σίγουρο ότι θα βρει μια γωνίτσα να βολέψει τη μουσούδα του. Κάπου κρυμμένος, ζεστός και ασφαλής.

Μπορεί να περάσει ΟΛΗ την ημέρα εκεί.

Κάποιες φορές χρειάζεται και περιποίηση. Να κοπούν τα νυχάκια του ή να του ξεμπλέξεις το ποδαράκι από κάπου που έχει πιαστεί. Κάποια στιγμή είχαν τυλιχτεί γύρω από το πόδι του τρίχες και είχαν σφίξει τόσο που είχε πρηστεί. Αλλά ο μπαμπάς - ιατρός σκαντζοχοίρων (προφανώς), τον έσωσε!

Από τα αγαπημένα του είναι να τον κρατάς αγκαλίτσα μέσα σε ένα πανάκι ή πετσέτα. Ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα. Οι σκαντζόχοιροι θέλουν θερμοκρασίες από 18 έως και 25 βαθμούς κελσίου, ιδανικά. Αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να προσπαθήσει να πέσει σε χειμερία νάρκη. Σε ένα σπίτι, αν η θερμοκρασία έχει πέσει παρακάτω από 18.. ε.. υπάρχει πρόβλημα!

Το σίγουρο είναι ότι θα σας αρέσει κι εσάς να τον κρατάτε. Είναι απίθανος.

Αν αναρωτιέστε, τι σχέση έχουν οι σκαντζό-χοιροι με τους χοίρους, δείτε την παραπάνω photo.

Όχι, δεν έχουν. Δεν μοιάζει όμως με γουρουνάκι;;; <3

Ο Αγκαθοκλής σας περιμένει στις σελίδες του. Φυσικά και έχει social media. Αν θέλετε να του μιλήσετε, να τον δείτε και να μαθαίνετε τα νέα του, μπορείτε να το κάνετε στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter ή στο instagram account του!

<3