Η Κύμη μετά τα χιόνια

Στις πρόσφατες χιονοπτώσεις η ευρύτερη περιοχή της Κύμης δοκιμάστηκε πολύ. Το χιόνι έφτασε σε μερικά σημεία σε ύψος πάνω από 2 μέτρα και για αρκετές ημέρες απέκλεισε σπίτια και χωριά ολόκληρα. Αυτός ο χιονιάς πέρασε πια και είναι ελάχιστα τα χιόνια που έχουν παραμείνει, κυρίως σε ψηλά σημεία στο βουνό.

Τις μέρες εκείνες, οι υπεύθυνοι του δήμου αντέδρασαν, κήρυξαν το δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κινητοποιήθηκαν με όσα μέσα είχαν για την επίλυση του προβλήματος. Τα κανάλια, όπως σε κάθετί που έχει "ψωμί", έστρεψαν τα φώτα τους εκεί, έκαναν ρεπορτάζ καλυμμένοι με χιόνια, με κουκούλες, με φτυάρια ανά χείρας και όλα αυτά τα εντυπωσιακά, όμως όταν τελείωσαν τα ορατά προβλήματα, το όλο θέμα ξεχάστηκε.

Τι άφησε πίσω του όμως;

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η παραπάνω εικόνα σας δίνει μια μικρή γεύση από αυτά που δεν δείχνει η τηλεόραση καθώς δεν υπάρχει πλέον τόσο ζουμί για να τραβήξει την προσοχή. Όπως σε κάθε φυσική καταστροφή, τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν όταν δεν υπάρχει κάτι επικίνδυνο σε εξέλιξη. Όσοι μένουν πίσω όμως πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό.

Αυτές τις ημέρες βρέθηκα στο χωριό μου (ανήκει κι αυτό στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου) και άκουσα τους γονείς μου να μιλούν για μια δήλωση που πρέπει να κάνουν όλοι όσοι έπαθαν ζημιές από τα χιόνια (πράγματι, υπάρχει, μακάρι να υπάρξει και κάποια σοβαρή αποζημίωση, δεν το πιστεύω όμως). Δεν είχα φανταστεί ότι ήταν τόσο εκτεταμένες. Οι περισσότεροι που έχουμε δει το πολύ 10 εκατοστά χιόνι στη ζωή μας, απλά χαιρόμαστε και παίζουμε χιονοπόλεμο για όσο λίγο διαρκεί αυτό, συνήθως 1-2 ημέρες. Δεν έχουμε στο μυαλό μας τι σημαίνει να ρίχνει 2-2,5 μέτρα χιόνι και να μένει εκεί για μέρες, να βαραίνει και να καταστρέφει ό, τι υπάρχει από κάτω του.

Για να μου λυθεί η απορία για την κατάσταση που επικρατεί, έκανα μια βόλτα στις περιοχές που ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες θαμμένες από το χιόνι. Έπαψα να απορώ.

Όχι, δεν έχει περάσει ανεμοστρόβιλος.  Είναι σπασμένα από το βάρος του χιονιού.

Οι ελιές, δέντρο που συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Είναι σπασμένα τα κλαδιά τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Θα παρατηρήσετε ότι ήδη έχουν κόψει κάποια μεγάλα κλαδιά που είχαν πέσει στο χωράφι.

Στο δρόμο, πολύ συχνά συναντάς κλαδιά, κάτι που κάνει την οδήγηση επικίνδυνη καθώς υπάρχουν πάρα πολλές στροφές (δείτε εδώ αν δεν πιστεύετε). Σίγουρα έχουν ήδη μαζέψει τα πιο πολλά από τα σκουπίδια που βρέθηκαν μέσα στη μέση της διαδρομής καθώς έχουν λιώσει τα περισσότερα χιόνια εδώ και μέρες, οπότε φαντάζομαι ότι συνάντησα μια βελτιωμένη εικόνα.

   

Ακόμα και τώρα, σε όλο το μήκος της διαδρομής έβρισκα κόσμο να καίει κλαδιά για να καθαρίσει το χωράφι του. Συνήθης τακτική κατά την εποχή του κλαδέματος (για όσους κλαδεύουν, δεν το κάνουν όλοι). Κρατάμε τα χοντρά κομμάτια για το τζάκι και τη σόμπα ενώ τα πιο ψιλά τα καίμε μέσα στο χωράφι. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπήρχε επιλογή, το κλάδεμα ήρθε και ήταν σαρωτικό.

Ζημιές δεν έχουν πάθει όμως μόνο οι ελιές. Πολύ μεγάλο μέρος των δασών έχει πάθει καταστροφές. Έλατα, πεύκα και πολλά άλλα είδη δέντρων βρίσκονται με τα κλαδιά τους σπασμένα, σε πολλές περιπτώσεις και με τους κορμούς τους να έχουν υποστεί μεγάλη ή και ολική ρήξη.

Γλύτωσαν κυρίως τα δέντρα με λίγο φύλλωμα ή τα φυλλοβόλα που δεν συγκράτησαν μεγάλο βάρος χιονιού.

Οι ζημιές από τον όγκο και το βάρος του χιονιού, δεν περιορίστηκαν μόνο στα δάση και τα χωράφια. Είναι ορατές σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής καθώς και σε επιχειρήσεις.

Κάποιες καφετέριες του λιμανιού της Κύμης, δίπλα στη θάλασσα, έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές καθώς έχουν καταρρεύσει οι κατασκευές που έχουν κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κλείνοντας, να πω πως οι υλικές ζημιές είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις. Ας έχουμε μόνο τέτοιες!

Η Κύμη παραμένει ένας υπέροχος προορισμός!

 

<3