Πήρε η βενζίνη μου αέρα

Στο δρόμο
Ο τίτλος είναι αντιπροσωπευτικός. Τα λέει όλα. Η βενζίνη μου πήρε αέρα (ή το ντεπόζιτο;), κανονικά. Και η ιστορία έχει ως εξής..

Το πρόβλημα

Στο βενζινάδικο του κυρίου Αεροβενζινόπουλου έβαλα ως συνήθως 20€ απλή αμόλυβδη (καταραμένη κρίση, που είναι οι εποχές που λέγαμε "γέμισέ το" και κοιτούσαμε χωρίς φόβο να δούμε το "αποτέλεσμα" και την τελική χρέωση;). Πλήρωσα, πήρα απόδειξη (πάλι καλά) και απομακρύνθηκα (βιαζόμουν!). Λίγο παρακάτω παρατήρησα ότι το καύσιμο που είχα ήταν πολύ λιγότερο από ό, τι πλήρωσα. Ξέρω πολύ καλά το αυτοκίνητό μου και γνωρίζω πως με 20€ βενζίνη θα έπρεπε να έχω περίπου 250km διαθέσιμα. Όταν μπήκα στο βενζινάδικο είχα ακόμη 56km βενζίνη ενώ όταν έφυγα από αυτό είχα 164km. Η βενζίνη που έβαλα δηλαδή ήταν για 108km αντί για περίπου 250km που θα έπρεπε. Οι υπολογισμοί είναι χονδρικοί αλλά οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση.

Για πολλούς και διάφορους λόγους (ένας εκ των οποίων είναι το ότι είχα ήδη φύγει από εκεί) δεν γύρισα πίσω, πήρα όμως τηλέφωνο. Αυτός που απάντησε μιλούσε πολύ σπαστά ελληνικά και δύσκολα μπορούσα να του εξηγήσω. Μου έλεγε διαρκώς ότι εφόσον η απόδειξή μου λέει πάνω ότι μπήκαν 20€, τότε μπήκαν τόσα και τέλος. Του είπα ότι θα περάσω την επόμενη μέρα να μου δώσει πίσω τα 20€ (ξέρω ξέρω, ψαρωτικό, κι εγώ θα έτρεμα).

Το παρελθόν

Εντωμεταξύ έψαξα αν το συγκεκριμένο κατάστημα είχε παρελθόν σε απάτες και το βρήκα σε δύο λίστες με παράνομα βενζινάδικα. Είχε φάει πρόστιμο για νοθεία LRP με απλή αμόλυβδη και για αποτροπή ελέγχου. Αν σκέφτεστε γιατί μπορεί να απέφυγε τον έλεγχο τη δεύτερη φορά, σταματήστε να σκέφτεστε, είναι προφανές. Μετά από αυτό χάθηκε κάθε ελπίδα μου να δικαιωθώ. Δεν ήταν τυχαίος, ήταν επαγγελματίας απατεώνας.

Η ελπίδα

Την επόμενη ημέρα, το είχα ωριμάσει μέσα μου, είχα ψάξει για παρόμοιες περιπτώσεις στο internet και ήξερα ότι στην καλύτερη θα έκανα καυγά μαζί του και θα έφευγα. Πέρασα όμως από εκεί, όχι για να κυνηγήσω τα κλεμμένα μου χρήματα, αλλά την τιμή των όπλων! Να μην το σκέφτομαι κάποτε και να λέω ότι ήμουν ανόητος, ότι δεν προσπάθησα. Επίσης, δεν πρέπει να τα αφήνουμε αυτά γιατί διαιωνίζονται και σύντομα θα βρεθεί κάποιος άλλος στη θέση μας κι εμείς σε κάποιου άλλου την παρόμοια θέση.

Ούτε καυγάς, ούτε προβλήματα. Το αρνήθηκε ευθέως λέγοντας πάλι ότι "αφού το γράφει η απόδειξη, τόσα μπήκαν". Τον ρώτησα αν προτιμά την καταγγελία και είπε να κάνω ό, τι θέλω. Έτσι κι έγινε! Άλλωστε είχε χρόνο να κρύψει τις βρομιές του μέχρι να πάει ο οποιοσδήποτε έλεγχος, τον οποίο αν υπάρχει πρόβλημα θα διώξει όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει.

Μέσα από το αμάξι

Η καταγγελία

Το να κάνεις καταγγελία στην Ελλάδα δεν είναι τελικά και το πιο απλό πράγμα (όλα του γάμου δύσκολα)! Η κοινή λογική λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας για κάθε είδους καταγγελία. Και υπάρχει (ζήτω η κοινή λογική)! Είναι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με ένα τηλέφωνο για όλα, το 1520 (έχουν φτιάξει και ένα site για απευθείας εξυπηρέτηση και online καταγγελίες αλλά δεν δούλευε εκείνη τη στιγμή, είχε πέσει ο Apache - όποιος κατάλαβε, κατάλαβε). Πήρα εκεί λοιπόν, όπως ήταν λογικό.

Ο κύριος που το σήκωσε μου είπε ότι καλά έκανα και πήρα εκεί αλλά μπορούν να πάρουν καταγγελίες μόνο για νοθεία και όχι για απάτη στην αντλία (!!!). Μου εξήγησε (προσπάθησε) ότι παλιά θα έπρεπε αυτή την καταγγελία να την κάνω στη Νομαρχία, τώρα στην αρμόδια Περιφέρεια αλλά μάλλον θα με βοηθούσαν στη διεύθυνση μετρολογίας Αττικής (δεν ήξερα καν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο). Εντάξει, σκέφτηκα, ένα ακόμη τηλέφωνο και τέλος.

Τηλεφώνησα σε αυτή την περίεργη υπηρεσία και το σήκωσε ένας κύριος (δεν μου φαίνεται αλλά είμαι χαρούμενος, δεν περίμενα να απαντήσει κανείς). Όταν του εξήγησα τι ήθελα μου είπε να πάρω στο 1520, εκεί που είχα πάρει εξ αρχής δηλαδή! Όταν άκουσε ότι αυτοί με έστειλαν νευρίασε με τους άλλους και μου είπε πως ούτε αυτός είναι αρμόδιος να με εξυπηρετήσει. Είναι η περιφέρεια (πάλι) αλλά και το παλιό Υπουργείο Εμπορίου-Τουρισμού που τώρα ονομάζεται Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ή κάτι τέτοιο. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν πιο δύσκολο. Μου έδωσε άλλα τρία τηλέφωνα αλλά (άσσο στο τσεπάκι είχε ο τύπος!) και το όνομα ενός κυρίου που μάλλον ασχολείται με αυτά (ποιος ξέρει;).

Συνέχεια τηλεφώνων και με τη δεύτερη προσπάθεια το σήκωσε μια κυρία. Εξήγησα και πάλι τι θέλω και ακολούθησε η εξής συζήτηση:

-Να πάρετε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
-Πήρα.
-Ίσως πρέπει να πάρετε στη γενική διεύθυνση μετρολογίας Αττικής.
-Πήρα, αυτοί με έστειλαν εδώ και από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με έστειλαν σε αυτούς. Μην μου πείτε για την περιφέρεια, μου το είπαν ήδη.
-Μάλιστα κύριε, τι να πω. Μένω έκπληκτη.

Αφού τσαντίστηκε κι αυτή με τους προηγούμενους (ο κάθε ένας έβριζε όλους τους πιο πριν) είπε ότι "θα καταγράψει την καταγγελία μου, παρόλο που κανονικά δεν είναι δική της αρμοδιότητα και θα το μεταφέρει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που θα έπρεπε από την αρχή να με είχε βοηθήσει".

Με τα πολλά, έγραψε την καταγγελία μου και μου είπαν πως θα γίνει έλεγχος στο πρατήριο. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι ή αν πάνε θα είναι τύπου:

-Όλα καλά εδώ; Δεν πιστεύω να κλέβετε;
- Όχι δα, ποτέ!
- Έγινε, γεια σας.

Οδήγηση με βροχή

Το συμπέρασμα

Δεν έχω καμία διάθεση να πάρει αυτός πρόστιμο, να κλείσει η επιχείρησή του, να πέσει σε κατάθλιψη, να ανέβει η ανεργία στην Ελλάδα και τέτοια πράγματα. Αλλά δεν ανέχομαι και την εξαπάτηση, κατ' εξακολούθηση μάλιστα, από ανθρώπους που μας θεωρούν χαζούς! Οπότε εύχομαι το ελληνικό κράτος να δουλέψει και αυτός ο άνθρωπος να σωφρονιστεί και να σταματήσει να κερδίζει εις βάρος μας. Κι αυτός και όλοι οι άλλοι όμοιοί του.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο αυτό. Αν αυτός νοθεύει τα καύσιμα, μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στον κινητήρα οποιουδήποτε αυτοκινήτου. Αυτός κερδίζει κλέβοντας κι εσύ τρέχεις να φτιάξεις τον κινητήρα σου, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα. Δεν ακούγεται δίκαιο.

Κύριε Αεροβενζινόπουλε, λυπάμαι για εσάς, αλλά πιο πολύ λυπάμαι όλους τους υπόλοιπους.

ΥΓ: Τα ονόματα είναι τυχαία. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική. Ακόμα και να με βασανίσετε δεν θα πω ποιο βενζινάδικο ήταν. Αν με ρωτήσετε όμως, ευχαρίστως θα σας πω!

ΥΓ2: Το ξέρω ότι οι εικόνες είναι άσχετες αλλά δεν είχα από βενζινάδικα.