Το βρήκα στο internet, άρα είναι δικό μου

Αυτό πρέπει να σκέφτονται μερικοί όταν βλέπουν μια εικόνα που τους αρέσει ή βλέπουν ένα ωραίο άρθρο ή ένα έξυπνο tweet και τόσα άλλα που βλέπουμε καθημερινά να ανακυκλώνονται και να αλλοιώνονται σε διάφορα sites ή κοινωνικά δίκτυα. Αφού το βρήκα κάπου, δεν είναι κλειδωμένο και δεν βλέπω τριγύρω αστυνομία, ας το πάρω, ας το οικειοποιηθώ.

Δεν μιλάμε απαραίτητα για κάτι με αξία. Μιλάμε για μικρά μόνο πράγματα, τα οποία έχουν μια όποια μικρή σημασία για αυτόν που τα σκέφτηκε.

Είμαι της γνώμης ότι πολύ δύσκολα μπορείς να προστατέψεις την πνευματική σου ιδιοκτησία. Οποιοσδήποτε μπορεί να σου κλέψει κάτι που το βγάζεις δημοσίως. Είναι εκεί, στην οθόνη του, το βλέπει, το "αγγίζει". Δεν υπάρχουν πατέντες εδώ και άδειες χρήσης (ωπ υπάρχουν, δείτε στον footer του blog μου την άδεια). Για πολλούς υπάρχει μόνο copy και paste. Όχι για όλους, για να μην παρεξηγούμαι.

Αυτό που πυροδότησε αυτά που γράφω (και να βάλω ένα τυπικό υδατογράφημα) είναι κάτι πολύ μικρό και μάλλον αναμενόμενο. Σίγουρα όχι πρωτότυπο. Είναι κάτι που παρατήρησα πρόσφατα. Αυτή η εικόνα:

Το βρήκα στο internet, άρα είναι δικό μου

Ένα από αυτά που ονομάζω (μάλλον λανθασμένα αλλά που να το αλλάξω τώρα) memes. Μια από τις συνθέσεις που βγάζω κατά καιρούς για να γελάω, κυρίως μόνος μου, επειδή εμένα μου αρέσει και θέλω να το πω κάπου (σα να λες κρύα ανέκδοτα σε ένα δωμάτιο, μόνος).

Ανακάλυψα εντελώς τυχαία (την είδα "μπροστά μου" που λέμε) πως αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν αντιγράψει την εικόνα (και δεν είναι η πρώτη φορά, αυτό συμβαίνει παντού και συνέβαινε πάντα) και την είχαν βάλει στο facebook account τους ή την είχαν κάνει tweet (και όχι retweet όπου θα φαινόταν ποιος το έγραψε). Δεν είναι κακό να παίρνεις κάτι από κάπου, αλλά πρέπει να βάζεις και την πηγή, αν το επιτρέπει όποιος το έφτιαξε.

Μετά έκανα ένα search στο google:

Το βρήκα στο facebook.

facebook_1
Μια από τις πολλές σελίδες που κάνουν copy-paste ό, τι βρουν.
facebook_2
Άλλη μια. Αυτή έχει βάλει και link προς την "αυθεντική" σελίδα που το έκλεψε.

Το βρήκα στο twitter.

twitter_1
Από αυτό το account ανακάλυψα ότι είχε κυκλοφορήσει.
twitter_2
Πλακούλες..
twitter_3
Αστειάκια..

Το βρήκα σε sites.

site_1
Αυτό το site εμφανίζει αστείες εικόνες που έχουν γίνει tweet. 3 αναφέρει, δεν ξέρω ποιο είναι το τρίτο. Ίσως το δικό μου.
site_2
Άλλος ένας.
site_3
Κι άλλοι.
site_4
Εδώ αρχίζουν τα ωραία! Έχει βάλει ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ για να μην του το κλέψουν!
site_5
Να και ο άλλος με την "επίσημη" λίστα ανεκδότων. Κι αυτός έβαλε υδατογράφημα, εύγε.

ΔΕΝ βρήκα το δικό μου, το πρώτο:

Τι θα κερδίσω με αυτό το άρθρο; Τίποτα. Ό, τι ακριβώς κερδίζω ή ελπίζω να κερδίσω κάνοντας οτιδήποτε βλέπετε σε αυτό το blog. Απλά δεν μου αρέσει το να κλέβει κάποιος κάτι που έφτιαξα και έτσι απλά, σα να μην τρέχει τίποτα, να το κάνει δικό του.

Αφού δεν θα κερδίσω τίποτα, γιατί ενοχλούμαι; Γιατί έτσι απλά, με ενοχλεί. Στα περισσότερα sites έχουν διαφημίσεις μέσω των οποίων κερδίζουν κάποιοι χρήματα με κάτι που εγώ έφτιαξα και αποφάσισα ότι δεν ήθελα να βγάλω χρήματα από αυτό (αν βρείτε τρόπο να βγουν χρήματα από κάτι τέτοιο, πείτε μου παρακαλώ). Γι' αυτό. Άλλωστε, δεν μιλάω για μια χαζή εικόνα, αλλά για το γενικότερο φαινόμενο.

Για την ιστορία δεν είμαι ο πρώτος που του κλέβουν τέτοια πράγματα ούτε είναι το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτω πως έκλεψαν από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο. Απλά είναι η πρώτη φορά που γράφω γι' αυτό.