Κινητή τηλεφωνία και επιδοτήσεις

Είμαι συνδρομητής σε μια συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (3 είναι όλες κι όλες, ναι, σε μια από αυτές) εδώ και 13 χρόνια. Ποτέ δεν είχα κάρτα, πάντοτε είχα σύνδεση και πολλές φορές όχι την φθηνότερη. Πριν μερικές ημέρες τελείωσε το συμβόλαιό μου και βρέθηκα μπροστά στο μεγάλο δίλημμα. "Να το κόψω ή να το ανανεώσω χρησιμοποιώντας την επιδότηση;"

Ericsson t28s

Πήγα λοιπόν στο αρμόδιο κατάστημα και ρώτησα για τα ποσά που μου επιδοτούν. Ήταν της τάξης των 40€ για ανανέωση ενός έτους ή άντε 80€ για 18 μήνες. Με αυτό το ποσό μπορείς να πάρεις κάτι πιθανότατα χειρότερο από αυτό που είχες πριν από 10 περίπου χρόνια. Αν θες να πάρεις ένα κινητό που να κάνει κάτι παραπάνω, σύγχρονο δηλαδή, θα έπρεπε να συμπληρώσεις πάνω από 200€, τουλάχιστον. Εγώ θα χρειαζόμουν κάτι παραπάνω, θέλω να βγάζω φωτογραφίες, να χρησιμοποιώ πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, να συνδέομαι στα social media, να δοκιμάζω εφαρμογές, να κάνω χίλια δύο. Το βασανίζω το κινητό μου, το παραδέχομαι. Γι' αυτό όταν έρθει η ώρα να πάρω κάτι νέο, θέλω κάτι αξιόπιστο και δυνατό, να με βγάλει για 2-3 χρόνια. Αυτό που έχω τώρα, το έχω πάνω μου (ναι, είναι κάτι με το οποίο συζείς) περίπου 3 χρόνια και έχει φτάσει πια στα όριά του. Δεν αντέχει πια. Πάει.

Αφού λοιπόν μου γνωστοποίησαν αυτά τα νούμερα, ρώτησα αν υπάρχει κάτι καλύτερο κι εκεί βγήκαν οι επιπλέον προσφορές, αυτές που άρχισαν να έχουν κάποιο, φαινομενικό έστω, νόημα. Απαραίτητη προϋπόθεση, η αλλαγή προγράμματος.

  • Αν από 30€/μήνα* άλλαζα στα 45€/μήνα* μου έδιναν επιδότηση, 260€
  • Αν από 30€/μήνα* άλλαζα στα 55€/μήνα*, η επιδότηση ήταν 340€

Για να πάρεις ένα κορυφαίο κινητό, έπρεπε να δώσεις περίπου άλλα 500€ στην πρώτη περίπτωση και 400€ στη δεύτερη και να δεσμευτείς να παραμείνεις συνδρομητής τους για 2 ολόκληρα χρόνια. ΟΚ θα μου πείτε, και τι έγινε; Θα έχεις καλό κινητό, θα το πάρεις φθηνότερα, θα έχεις και τη σύνδεσή σου.

Τι παρατήρησα όμως (το αυτονόητο):

Για δύο έτη, πληρώνω τώρα: 30*24 = 720€. Αν πάω στα 45€/μήνα, θα πληρώσω: 45*24 = 1080€. Η διαφορά είναι 360€! Κερδίζουν και 100€ από πάνω! Στη δεύτερη περίπτωση (για να μην το ψάχνετε) θα πρέπει να πληρώσω 1320€, οπότε αν βγάλεις αυτά που μου δίνουν, κερδίζουν 260€!

Συνοπτικά:

  • Για να μου δώσουν 260€ επιδότηση συσκευής, πληρώνω 360€
  • Για να μου δώσουν 340€ επιδότηση συσκευής, πληρώνω 600€

Βρείτε μου το λάθος.

Ομιλία κινητόΚάποιος θα πει "αφού παίρνεις υπηρεσίες", γιατί είσαι αχάριστος, μιλάς σε τόσους, θα έχεις άπειρα μηνύματα και χρόνο ομιλίας κτλ. Όχι. Το μόνο που χρειάζομαι είναι παραπάνω MB στο internet. Αυτά δεν μου τα δίνουν. Και τώρα τα πληρώνω παραπάνω, κάθε μήνα ανανεώνω τα 100MB μου πληρώνοντας άλλα 5€ για ακόμη 200MB. Μου δίνουν άχρηστα λεπτά ομιλίας και SMS. Μηνύματα! Ποιος στέλνει μηνύματα σε μια εποχή που έχουμε κατακλυστεί από instant messengers; Κι αν στέλνει, πόσα πια; 1500; Δεν μου έχουν χρειαστεί εδώ και πολλά χρόνια περισσότερα από 20 το μήνα, σε λογικές συνθήκες. Χρόνο ομιλίας; 1 ώρα; 2 ώρες; Ποιος μιλάει στο κινητό πάνω από 6-7 ώρες που δίνουν τα περισσότερα προγράμματα; Αν μιλάει κάποιος, τέλεια, γι΄ αυτόν είναι αυτά τα προγράμματα! Και θα του έρθουν και πολύ φθηνά!

Από αύριο λοιπόν, κάρτα. Καρτούλα, 5€ για ομιλία, 5€ για internet και κάνα SMS αν χρειαστεί. Όλα αυτά, στα πακέτα που κυκλοφορούν, χωρίς το βραχνά της σύνδεσης και του μηνιαίου λογαριασμού, είναι πολύ πιο φθηνά. Και αν σου παρουσιαστεί η ανάγκη, κάνε μια σύνδεση. Θα στην κάνουν αμέσως και θα πάρεις και μεγαλύτερη (καλό κι αυτό) επιδότηση! Όταν το ανέφερα αυτό στους πωλητές, το επιχείρημά τους ήταν ότι "θα έπρεπε να παραμείνω στην κάρτα για έναν ολόκληρο μήνα, πριν κάνω νέα σύνδεση για να ισχύσει η φορητότητα". Κακό που με βρήκε! Αξίζει να αναφέρω ότι αυτούς τους χρόνους για τη φορητότητα, δεν τους αναφέρει πουθενά εδώ.

Πως θα πάρω νέο κινητό χωρίς επιδότηση; Μα, το ίδιο κοστίζει, ίσως και λιγότερο. Αν πληρώνω 15€ το μήνα, σε ένα χρόνο θα έχω εξοικονομήσει 240€ σε σχέση με τώρα. Σε 2 χρόνια, 480€! Και δεν θα έχω δεσμευτεί με κανέναν!

Για σκέψου το.

*Τα νούμερα είναι στρογγυλεμένα για ευκολία στους υπολογισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεικτικά, αλλά πολύ κοντά στα πραγματικά.