Black Μπεεε...

Black Μπεεε...Η ταινία "Black Μπεε" είναι ένα ντοκυμαντέρ γυρισμένο από τον Θόδωρο Μαραγκό (βραβεύτηκε με το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2005). Μιλάει για τον καιρό εκείνο που Έλληνες από την Κύμη της Εύβοιας αποικούν στην νότια Ιταλία (εκεί που τώρα βρίσκεται η πόλη Cuma, κοντά στη Νάπολη) μεταφέροντας μέρος από την γνώση και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.

Ο Στάθης, ένας νεαρός από την Κύμη της Εύβοιας, συναντά τυχαία τον Αίγισθο, έναν Έλληνα που κατάγεται από την Cuma της Ιταλίας. Και οι δύο νιώθουν πως κάτι τους ενώνει και αποφασίζουν να κάνουν ένα οδοιπορικό στην νότια Ιταλία για να βρουν περισσότερα στοιχεία.

Ανακαλύπτουν πως υπάρχει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν στην περιοχή οι πρόγονοί μας, όπως η "Βίλα των Παπύρων" , εκεί όπου βρέθηκαν 2000 πάπυροι αρχαίων ελληνικών κειμένων ύστερα από ανασκαφές. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει στείλει ιστορικούς να μελετήσουν τα ευρήματα (απίστευτο ε;). Οι πάπυροι στην πλειοψηφία τους που αφορούσαν την επικούρεια φιλοσοφία.

Δεν είναι νέα ταινία, αλλά πρόσφατα την ανακάλυψα, τι να κάνω;

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ: