Καλημέρα σε όλους

Είναι σχεδόν η πρώτη λέξη που λέμε όλοι μας καθημερινά. Μια ευχή που είναι χιλιοειπωμένη και κάποιες λίγες φορές πετυχημένη. Μερικές φορές φτάνει μεσημέρι και συνεχίζουμε να ευχόμαστε δεξιά κι αριστερά σε όποιον βρούμε. Μετά ποιάνουμε τις "καλησπέρες" (τις σκέτες "σπέρες", πχ. σπέραααααα...), τα "καλά απογεύματα", "καληνύχτες" και πάλι από την αρχή. Είναι λέξεις που χρησιμοποιούμε χωρίς καν να σκεφτόμαστε ή να εννοούμε πολλές φορές. Βγαίνουν από μόνες τους, από συνήθεια.

Στον χώρο εργασίας όλοι προσπαθούν να πουν μεταξύ τους καλημέρα. Μερικοί τριγυρνούν από γραφείο σε γραφείο (ευκαιρία έψαχναν) για να δουν τους πάντες, λες και δεν ήταν μαζί όλη την προηγούμενη ημέρα. Μερικοί άλλοι πάλι, προτιμούν την ησυχία τους και αποφεύγουν τα πολλά-πολλά. Μόνο όποιος βρεθεί στον δρόμο τους θα ακούσει τον καλό λόγο. Άλλοι λένε μόνο στο αφεντικό (τυχαίο θα είναι)!

Πόσο όμως θα ενοχλούσε οποιονδήποτε αν συναντούσε έναν συνάδελφο, φίλο, γνωστό και δεν τον χαιρετούσε με αυτό τον τρόπο; Αρκετά μάλλον. Είναι μια συνήθεια πολλών ετών, έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Πρώτα λέμε καλημέρα και μετά αρχίζουμε όλες τις κακοήθειες. Έχουμε και τρόπους!

Παρακάτω προτείνω εξειδικευμένες τεχνικές για να αποφύγετε αυτή τη "ρουτίνα" στη δουλειά, και να είστε και πρωτότυποι!

  • Πηγαίνετε τελευταίος στη δουλειά. Όλοι θα κάνουν τσιγάρο και θα πίνουν καφέ μαζεμένοι κάπου. Τους πλησιάζετε και λέτε ένα "καλημέρα σε όλους"! Και τέλος!
  • Μπείτε στο χώρο εργασίας σας μασουλώντας κάτι. Δεν είναι ευγενικό να ανοίγεις το στόμα σου την ώρα του φαγητού. Κάντε ένα νεύμα με το κεφάλι σε όλους τους περαστικούς και μπείτε αθόρυβα στο γραφείο.
  • Μπείτε φορτωμένος με άπειρα πράγματα, έτοιμα να πέσουν. Τα καλημερούδια θα αντικατασταθούν με προσπάθειες να σωθεί η κατάσταση. Λίγο δύσκολο να αποφευχθεί  στη συνέχει το ευχολόι, και υπάρχει και περίπτωση να ζητάτε για ώρα ευχαριστώ (άκυρο!).
  • Περιμένετε να έρθει κάποιος συνάδελφος. Χαιρετηθείτε στην είσοδο και ανεβείτε μαζί. Μπαίνοντας αφήστε τον να προηγηθεί και να αντιμετωπίσει αυτός όλες τις "ευχολουσίες"!
  • Πηγαίνετε πρώτος-πρώτος στη δουλειά, φτιάξτε καφέ και καθήστε στον υπολογιστή με ύφος σκληρής εργασίας. Κανείς δεν θα διακόψει έναν εμφανώς προβληματισμένο και αφοσιωμένο εργαζόμενο.
  • Ξυπνήστε απόγευμα (αρκετά άκυρο)!

Όλα τα παραπάνω είναι φυσικά αστειατορισμοί (εντελώς άκυρο - δεν υπάρχει καν) και δεν αποτελούν οδηγό συμπεριφοράς. Το παρόν δεν αποτελεί εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς και ο συγγραφέας (πάντα ήθελα να γίνω!!!)  δεν ευθύνεται για τυχόν καβγάδες, χωρισμούς, απολύσεις, πλημμύρες, σεισμούς ή καταποντισμούς που μπορεί να συμβούν πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του καλημερίσματος ή της αποφυγής αυτού. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του! Όλα κι όλα!

Καλημέρα σε όλους!