Urban Legends

Πρόκειται για ιστορίες που ακούγονται από στόμα σε στόμα. Άλλες είναι τρομακτικές, άλλες είναι αστείες ενώ άλλες ακούγονται απλώς πιθανές. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι στην πλειοψηφία τους είναι ψέματα. Δημιουργίες της φαντασίας (;!) των ανθρώπων ή απλώς αλλείωση πραγματικών γεγονότων ώστε να γίνουν πιο "ενδιαφέροντα" ή (γιατί όχι) μέθοδοι προπαγάνδας για εξυπηρέτηση κάποιου σκοπού. Είναι τα Urban Legends, οι σύγχρονοι Μύθοι και Θρύλοι.

Όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια τρομακτική ιστορία για κάποια κοπέλα σε κάποιο κολέγιο που ήταν με κάποια φίλη της και κάποιος την σκότωσε. Μετά κάποιος την είδε να κυκλοφορεί σαν φάντασμα κάποιες ώρες της ημέρας και άρχισε να σκοτώνει κάποιους άλλους κτλ κτλ κτλ.

Μπορεί όμως η ιστορία να μην είναι τόσο τραβηγμένη, και να φαίνεται φυσιολογική χωρίς να μπορείς να καταλάβεις για ποιο λόγο ακούστηκε. Πιθανόν κάποιοι από εμάς να έχουμε τροφοδοτήσει παρόμοια ιστορία σε άλλους γνωστούς μας. Να σας θυμίσω το πιο πρόσφατο παράδειγμα, πριν κάποιους μήνες. Κυκλοφόρησε η φήμη οτι θα γίνει μεγάλος σεισμός στην Αθήνα, στις 19:00 εκείνης της ημέρας! Την ανακοίνωση φερόταν να έχει εκδώσει το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών.  Πανικός! Κυκλοφόρησε αρκετά ώστε να το πιστέψουν όλοι. Τα κανάλια είχαν αποκλειστικές δηλώσεις από σεισμολόγους που αρνούνταν πεισματικά οτι υπήρξε τέτοια ενημέρωση προς το κοινό. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η ώρα πέρασε και φυσικά δεν έγινε τίποτα...Είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα ενός urban legend. Για κάποιο λόγο κυκλοφόρησε στις συζητήσεις και κάποια στιγμή το "χαλασμένο τηλέφωνο" απέκτησε διαστάσεις.

Ένα γεγονός το οποίο θεωρούν όλοι ως ψεύτικο είναι η αντίδραση της Coca Cola Light με τις καραμέλες Mentos. Κι όμως είναι αληθινό! Δεν το πίστευα μέχρι που το δοκίμασα! Μπορείτε να βρείτε πολλά video με αυτό. Στο Βέλγιο κάποιοι φοιτητές οργάνωσαν μάλιστα μια μαζική έκρηξη! Επίσης κάτι που κυκλοφορεί πολύ τον τελευταίο καιρό είναι αυτά τα περίεργα video στο youtube με παρέες που φτιάχνουν pop corn με τα κινητά τους. Παρακολουθήστε ένα από αυτά παρακάτω.

Είναι ένα ψέμα (ντρέπομαι που το λέω, αλλά το δοκίμασα)! Λέγεται (την πάτησα μήπως πάλι;) οτι το video αποτελεί απλά προπαγάνδα για τη μή χρήση κινητών τηλεφώνων χωρίς hands free. Και φυσικά προέρχεται από μια εταιρεία που εμπορεύεται τέτοια.... Βγάλτε τα συμπεράσματά σας!

Η ιστοσελίδα  Snopes.com έχει μια μεγάλη συλλογή από διάφορες "φήμες" ανά τον κόσμο χωρισμένες ανά κατηγορία. Κάθε μια από αυτές τις επαληθεύει, παρουσιάζοντας και την πηγή που είχε για την επιβεβαίωση ή μή καθεμιάς! Δείτε το, έχει πολύ ενδιαφέρον.

Μεταξύ μας (μην το πείτε πουθενά και προκαλέσετε πανικό)...εγώ που γράφω αυτό το blog δεν υπάρχω. Έχω σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1912 στο Los Angeles. Μαζί μου ήταν και η θεία μου η Μαρίκα. Αυτή δεν έπαθε τίποτα (κακό σκυλί...). Αυτοκτόνησε μετά από τύψεις. Το αυτοκίνητό μου καρφώθηκε σε κολώνα του ρεύματος. Από εκεί πέρασαν τις πρώτες γραμμές του internet το 1982. Το πνεύμα μου (βαριόμουν μέχρι τότε να τρομάζω αγελάδες που έβοσκαν) μπήκε εκεί και εξαπλώθηκα παντού μέσω του διαδικτύου. Τώρα πια είμαι κάτι σαν ιός. Έχω όμως δικό μου blog, email και τηλέφωνο. Για να με δείς πρέπει να είναι Τετάρτη 13 του μηνός (τότε έγινε το ατύχημα). Στις 23:59 να έχεις κλειστά τα φώτα του δωματίου σου και τον υπολογιστή ανοικτό (δουλεύει μόνο σε Pentium 3 και πάνω, έχω και ένα μικρό bug σε Athlon XP πάνω στο οποίο δουλεύω). Με το που έρθει η ώρα θα ακούσεις από τα ηχεία σου ένα κροτάλισμα...χεχεχε..μην τρομάξεις...Πάτα αμέσως στο εικονίδιο με την ώρα εξαπλό κλίκ! Σε παρακαλώ πολύ, μην ουρλιάξεις...θα εμφανιστώ στην οθόνη σου για 5 λεπτά. Το ξέρω οτι δεν είμαι πολύ ωραίος, αλλά είμαι ξέρεις και 96 χρονών (μεγαλώνουμε κι εμείς τα φαντάσματα, μην νομίζεις). Δεν μπορώ να σε ακούσω. Αν έχεις camera θα σε δώ όμως...Μίλα μου με το πληκτρολόγιο...σε περιμένω...