Η ανακύκλωση σήμερα

Η ανακύκλωση είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους εδώ και πολλά χρόνια. Όλα αυτά τα χαρτιά, τα πλαστικά, τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε και μετά πετάμε απλά στα σκουπίδα βλάπτουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον μας, άρα και τη ζωή μας. Ποια είναι η κατάσταση όμως στην Ελλάδα σήμερα;

Από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (2006) όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ήταν στην εξουσία αποφάσισαν να παίξουν το "χαρτί" της ανακύκλωσης. Έτσι λοιπόν, γέμισαν τους δήμους με τους γνωστούς μας πράσινους κάδους και μας έδωσαν ειδικές σακκούλες για να μαζεύουμε εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πολύ καλή η σκέψη, όπως και η κίνηση. Όμως για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο σωστά πρέπει να έχεις και τα σωστά θεμέλια. Τι εννοώ; Για μια πόλη όπως η Αθήνα χρειάζονται τουλάχιστον 5 μονάδες μεταποίησης ανακυκλωσίμων (σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στη χωματερή), ενώ λειτουργούν μόνο οι 2. Επίσης, πολλοί ασυνείδητοι πετούν τα σκουπίδια τους εκεί με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι δήμοι να οδηγήσουν όλο το περιεχόμενο μαζί με τα υπόλοιπα...στη χωματερή. Τα θεμέλια λοιπόν δεν είναι ισχυρά. Δεν υπάρχει ούτε σωστή προετοιμασία, ούτε συνείδηση υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας. Ευτυχώς, ακόμη κι έτσι, γίνεται κάποια υποτιπώδης προσπάθεια για ανακύκλωση.

Παρατημένη οθόνη

Ας μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες.

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα υλικά; Τι γίνεται με τα ηλεκτρονικά απόβλητα, τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.); 1Οι υπολογιστές, τα περιφερειακά τους (οθόνες, εκτυπωτές κ.λπ.) και γενικότερα τα ηλεκτρονικά είδη περιέχουν εκατοντάδες υλικά και ουσίες που μπορούν, υπό ορισμένες συνθήκες, να καταστούν ιδιαίτερα επικίνδυνες και επιβλαβείς τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Τέτοια υλικά είναι διάφορα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος, το χρώμιο, το βάριο, το αντιμόνιο, ορισμένα είδη μη βιοδιασπώμενων πλαστικών και πολλά άλλα. Οι παραπάνω ουσίες υπάρχουν σε υπολογίσιμες ποσότητες στις μπαταρίες των υπολογιστών, στους καθοδικούς σωλήνες των οθονών, στα ηλεκτρονικά κυκλώματα, στους πυκνωτές, στα δοχεία μελάνης (cartridges) και στα toners των εκτυπωτών, στα διάφορα πλαστικά μέρη των συσκευών και αλλού. Κάτω από ειδικές καταστάσεις, όπως είναι λ.χ. η καύση του πλαστικού του υπολογιστή ή η μη υγειονομική ταφή ενός εξαρτήματος, κάποιες από τις ουσίες αυτές μπορεί να απελευθερωθούν στη φύση και να μολύνουν τον αέρα, το έδαφος και τους υδάτινους πόρους. Ενδεικτικά, μία οθόνη υπολογιστή περιέχει από ένα έως και τρία κιλά μόλυβδου, ποσότητα που αρκεί για να μολύνει μια μικρή λίμνη. Τα ίδια ισχύουν και για άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία λόγω τοξικότητας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 Πριν μερικά χρόνια είχα μια καμένη οθόνη. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ να την πετάξω στα σκουπίδια (το έχω δει πολλές φορές να γίνεται αυτό) και έτσι αποφάσισα να βρω μια εταιρεία που θα την πάρει για ανακύκλωση. Έψαξα πάρα πολύ αλλά τίποτα. Πήρα τηλέφωνο στον δήμο και η απάντηση που πήρα ήταν οτι "υπήρχε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που κράτησε 2 μήνες αλλά σταμάτησε λόγω μη συμμετοχής". Μήπως δεν ανακοινώθηκε κάν..; Μετά από πολλά τηλεφωνήματα κάποιος μου είπε "πάρε την οθόνη σου και πέτα τη στα σκουπίδια. Αφού ακόμη και για ανακύκλωση να την πας, αυτοί θα την πετάξουν!". Μπράβο σε όλους...(τελικά την οθόνη την πήρε μετά απο πολύ καιρό ο κλασσικός παλιατζής).

Σήμερα, 2-3 χρόνια μετά, σκέφτηκα να δω πως είναι η κατάσταση πλέον. Αρχίζει και συζητιέται άλλωστε ο ρόλος της ανακύκλωσης στη ζωή μας, κοιτάμε για οικολογικά αυτοκίνητα, για οικολογικούς υπολογιστές και ψάχνουμε τρόπους μείωσης της κατανάλωσης στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, τη βενζίνη και σε κάθε τι αναλώσιμο (σε όλα τα φθηνά δηλαδή ). Τι κάνουμε όμως με τους παλιούς μας υπολογιστές; Τους παίρνει πάλι ο παλιατζής..;

Κέντρο Ανακύκλωσης

Κέντρο περισυλλογής και μεταποίησης Α.Η.Η.Ε. (που αλλού) στο εξωτερικό

Υπάρχουν οι οργανώσεις Ecorec, Ecocity και Electrocycle οι οποίες αναλαμβάνουν να μεσολαβήσουν ώστε να μπορέσουν μεγάλες εταιρείες και δήμοι να οργανώσουν κάποιο αποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Το πρόβλημα παραμένει στο πως μπορεί ο κάθε πολίτης να ανακυκλώσει μια συσκευή (κινητό, οθόνη, υπολογιστής, εκτυπωτής κλπ) αυτόβουλα. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ειδικά αν δεν ξέρει πως να ψάξει. Στον δήμο που μένω, μέσα από έρευνα που έκανα στο site της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (Ecorec) ανακάλυψα οτι μπορείς να πας τις συσκευές σου γκαράζ του δήμου! Δηλαδή για ακόμη μια φορά, κάτι τόσο σημαντικό το αφήσαν κρυμμένο, προφανώς για να μην αναγκαστούν να ασχοληθούν γι' αυτό. Δείτε εδώ μια λίστα για το πού μπορείτε να βρείτε το σημείο ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο δήμο σας.

Πάμε όλοι μαζί!

__________

1Απόσπασμα από το Go-Online.Gr.