Όχι άλλα Greeklish

Όλοι μας, όσοι ασχολούμαστε με υπολογιστές, χρησιμοποιούμε greeklish αρκετά συχνά. Ο όρος αυτός είναι ο συνδυασμός των λέξεων greek+english και σημαίνει οτι γράφουμε ελληνικά χρησιμοποιώντας χαρακτήρες του αγγλικού αλφάβητου. Όχι μόνο όμως! Για πολλούς υπάρχουν επιπλέον συνδυασμοί, όπως το 3 -> ξ, 8 -> θ κτλ. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό οδηγεί αργά αλλά σταθερά στην αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας. Αν τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να γράφουν με αυτό τον τρόπο, στην πάροδο των χρόνων θα ξεχάσουν την πραγματική τους γλώσσα.

Το πρόβλημα αυτό φυσικά αρχίζει από την αδυναμία πολλών εφαρμογών (κυρίως στο παρελθόν αλλά δυστυχώς ακόμη και σήμερα) να εμφανίσουν σωστά τα ελληνικά. Αντί αυτών εμφανίζουν τα γνωστά (και τόσο ενοχλητικά) "κοράκια" (#$^#*#%(&#%@). Άλλη πιθανή (κατα τη γνώμη μου) αιτία είναι το οτι αν κάποιος δουλεύει ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές (πχ προγραμματισμός), δεν θέλει να εναλλάσσει τις γλώσσες όταν θέλει να γράψει κάτι πχ σε έναν messenger (skype, live messenger κλπ) χάνοντας χρόνο, οπότε προτιμά να συνεχίσει στα αγγλικά. Τουλάχιστον στους χαρακτήρες...

Προσωπικά θα προσπαθίσω (ναι, είμαι κι εγώ χρήστης greeklish!) να τα αλλάξω όσο πιο πολύ μπορώ! Τουλάχιστον όμως, δεν γράφω σε κανένα forum, ούτε σε blog με αυτό τον τρόπο! Είμαι σίγουρος ότι αν έχετε πετύχει καταχώρηση με greeklish θα την έχετε προσπεράσει καθώς είναι κουραστική και δυσνόητη. Ας προσπαθήσουμε όσο έχουμε χρόνοι να το αλλάξουμε αυτό!

Δείτε το site NoGreeklish που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό εδώ.

NoGreeklish